Morgontraumat

Jaha. Nu blev det sådär som det aldrig mer skulle bli. Igen.
En helt vidrigt hysterisk morgon fylld av stresspsykoser och utbrott. En sån morgon som kan förvandla den mest godhjärtade och pedagogiska, härliga och kärleksfulla mamma till en galen gapande tjatmorsa.
Barnen vaknade fem. Eller kvart i sex. Eller var det kvart över fyra? Vem vet. Jag vet bara att de vaknade ett antal gånger mellan min läggtid - ett - och deras gå-(eller snarare hoppa!)-upp-ur-sängen-tid vid femsnåret. Och att jag därtill är helt snurrig eftersom bara somliga av husets klockor har ställts om till sommartid.

 I korthet förlöpte vår morgon nåt i stil med: Alla barn går upp.
Koma-mamman ligger kvar. Koma-mamman ber sexåringen slå på barn-tv. (Koma-mamman har redan här sjunkit lägre än hon någonsin föreställt sig när hon fantiserat om sitt framtida föräldraskap)
Ettåringen släpar in ett antal böcker som koma-mamman ska läsa. Koma-mamman försöker säga något med sin fejkpiggaste röst typ "Titta! Totte spikar! Bang bang" medan hon intensivt hoppas att ettåringen ska tröttna och att hon ska få sova vidare. Bara lite till. Snälla!
Men icke. Spänningen trappas upp. Intrigen tätnar. Den här morgonen är en hard-core action-rulle.
Allt är med andra ord som vanligt.
Fyraåring hoppar på spindelmannen tält från skrivobord. Ettåring försöker härma fyraåring och tar sig upp på samma skrivbord. Sexåring attackerar fyraåring med plastsvärd. Fyraåring kastar bil på sexåring. Ettåring drämmer träkloss på fyraåring som får blåtira. Ettåring biter även sexåring som nu "hatar syskon". Sexåring försöker strypa fyraåring med batmancape.
Koma-mamman, som först försöker med lite svaga "Sluta bråka nu barn" från duntäcket (medan hon hoppas att ingen tipsar "Supernanny" om denna morgon), får göra ett spindelmannenhopp ur sängen och rädda situationen.

Nästa kris blir vid frukostbordet. Ettåringen sitter högst fem minuter i sträck. Sen tar hon av sig hakklapp. Och strumpor. Så kladdar hon med all mat som redan hamnat under bordet. Sen iklär hon sig komamammans silverpumps. Byter till storebrors fotbollsskor. Lera i hela vardagsrummet. Sen klättrar hon i soffan och smetar ut sylt på icke-tvättbart överdrag.
Även fyraåringen försvunnen från bordet. Har brytit ihop för att sexåring fick en mikromillimeter mer mjölk i sitt glas och hela världen är orättvis och förresten vill han inte längre bo i vårt hus för vi är världens tråkigaste föräldrar (tack för den, vi är ganska sugna på att flytta ut vi med, vill koma-mamman svara men hon lägger i nästa växel och lirkar och lockar med sin lenaste röst och blir curlingmamman hon aldrig skulle bli).
Sexåringen tar tillfället i akt och vill gosa bara för att spela ut fyraåringen, just då ettåringen faller för hundrade gången från pall i badrummet, där hon med stor entusiasm slaskat runt med hela familjens uppsättning tandborstar. Vill inte ens veta var de varit. Hon har även hunnit måla lite på en vägg med tuschpennorna som hon med radar kan hitta var de än göms i huset.
Tiden går. Cirkusen eskalerar. Frukostmyset är icke-hållbart.
Ut i hallen! ryter mamman. Hon är inte i koma längre. Hon är dödstrött och tokarg och har bara ätit en mikroskopisk tugga på sin smörgås och har blodsockerfall och minns inte var hon ställde tékoppen och hon jagar tre galna barn med lika galna blinkande tandborstar och försöker samtidigt borsta sina egna tänder, byta till en något renare tröja då förstahandsvalet redan är helt nergeggat, samtidigt som hon bär ut blöjpåsen, bär in morgontidningen (som ingen hinner läsa) och bär ut alla kassar med leriga extrakläder till dagis och bär in ettåringen som nu är ute i trädgården med sin brors gummistövlar och en spindelmannenmössa...
Alla barn skriker och ligger som maskar som bara korvar runt på hallgovlet (en hinner åla in i vardagsrummet mot bolibompa-tv) och mamman skriker i ren förtvivlan "Jamen SLUTA SKRIK VI HAR BRÅÅÅÅÅTTOM! Klä på er nuråförhundrafemitelvtegångeninnanjagblirheltgalenochvimissardagisutflyktåsamlingå.blir sen till jobbet...."
"Mamme det är faktiskt du som skriker mest. och du är ju inte ens påklädd!" säger den nyktra sexåringen anklagande.
Han har rätt. Igen.
Hysterin har nåt sin kulmen denna morgon. Mamman säger förlåt och blir med ens snäll och skojig och trixig och tokig och trollar på allas kläder igen. Även sina egna.
Cirka en timme försenare lastar hon på väskor, matsäcksrygga till utflyktsbarn, tunga dataryggan, drar barnvagn och cykel och fyraåring och sexåring mot dagis. Småbusar på vägen för att släta över tidigare elakheter.
Hör dem skratta det där pärlande sockerdricksskrattet och tänker på hur mycket hon älskar dem och att de är världens mest underbara ungar.

Och lovar sig själv att hon ska vara världens mest underbara mamma.
I morgon bitti.

Förvirrad fyraåring

Alla dödströtta efter redan nämnt kalas.
Alla barn hämtas. Utom våra.
Min förvirrade fyraåring frågar:
- Men mamma, när ska jag gå hem då?

(öööh, jamen du BOR ju här??!)

Wild Kids Kalas

Jag är frusen. Geggig. Toktrött.
Och jag har inom loppet av sju minuter tröstätit tre stora tårtbitar. MEN:
Jag. Har. Överlevt! Jag har överlevt tvåtimmarsinvasionen av 15 galna sexåringar.
Om vår geggiga gräsmatta överlever återstår att se.

Vi tyckte att kalaskonceptet var klockrent: Utekalas. Femkamp. Lite Wild Kids sådär.
Billigt och jordnära var det också (med betoning på JORDNÄRA - barnen var i princip inkapslade i geggamoja när de gick hem). Dessutom helt rätt i tiden att dissa konsumtionshetsen och istället satsa på kvalitetstid och lek med barnen, som de närvarande och aktiva föräldrar vi vill vara (tänk mindfulness och downsizing på hemmaplan)

För är det inte något upptrissat att lägga ut tusentalskronor på ett sexårskalas, hyra bowling och äventyrsbad och Gröna Lund? Vad ska man då toppa med på tioårskalaset? En partyresa till Mallis?
Nej minsann, tänkte jag präktigt. I min barndom (på 70-talet barn, ja det var förra århundradet det) lekte vi minsann i snön med kottar och pinnar. Och vi hade SÅ  ROLIGT, ojojoj vad roligt det var.
Var det inte bättre förr? Enklare? Eller åtminstone billigare?
- BACK TO BASICS! mässade jag således. Vi kan minsann ha det äventyrligt  här hemma på tomten, vi behöver inte hyra värsta äventyrsbadet för att det ska bli ett ballt kalas (som all barn impas av och som höjer min sons status på dagis så han blir bjuden på alla andras kalas).
Kasta boll i hink, kasta boll på pappas gamla ölburkar, kasta gräddtallrikar på pappa - ha SKOJ som på den gamla goda tiden!

35 minuter in på kalaset hade vi avverkat alla planerade aktiviteter. Plus reserverna. Paniken började komma krypandes. Blöta barn skenade hit och dit och halkade runt i geggan, flertalet labila hade kontinuerligt små sammabrott och ett övermodigt storvuxet barn med empatiproblem jagade övriga med tillhyggen som plankor (ja egentligen såg det väl ut som samhället i stort).
Majoriteten började dessutom bli kissnödiga, där någonstans under alla täckkläder och galonisar. Inget drömläge direkt. Och 85 minuter to go!

Jag mindes ett av förra årets kalas , då jag fick leka "Sovande lejonen", eller vad ufo-leken nu hette, i en evighetslång timme, som värsta speedade lektanten på crack, medans de otacksamma bratsen bara "hallååå, var e överraskningen? Händer de inge kuuuul på det här kalaset eller?". Då var de FYRA BAST.
Jag själv var väl fjorton då jag fortfarande tyckte det var kul att leka i snön med kottar och pinnar .
Fast det kanske säger mer om mig än om själva kalaskonceptet som sådant.
Idag vet jag bättre. Jag vet till exempel att "Jätteskojigt och busigt utekalas hemma", går att jämföra med "Jag kan faktiskt ha kul UTAN alkohol" (som var mitt motto under högstadiet) (men sen hade jag också tjocka glasögon, höga betyg och fick aldrig ligga).

För att sammanfatta och runda av detta trötta inlägg om barnkalas:
Nästa år betalar jag vad som helst för att bara checka in hela gänget på det feta Leklandet.
Och jag kommer att betrakta det som väl investerade pengar!


PS. Fast tilläggas bör att min ljuvliga sexåring hade superroligt och sprang så håret lockade sig under spindelmannnmösan, fick rosiga kinder (under indianmålningen) och skrattade så tandgluggen syntes större delen av tiden. Bara det var värt precis alla geggiga uppoffringar! 

Dancing Queen

jag, en Dancing Queen. Eller inte. Snarare inte faktiskt.
Tog mig nämligen lite vatten över huvudet idag när jag  (övermodig, troligtvis hög på koffein efter latten) anmälde mig till Dansaerobics på gymmet.
Hur svårt kan det vaaaaa? tänkte jag hurtigt. Jag har ju gått på Dansstep och briljerat (nåja, det är förvisso en subjektiv bedömning) det senaste året. Och aerobics har man ju studsat runt på sen benvärmarnas 80-tal. Hur svårt kan det vaaaaa?
Exakt klockan 17:03 idag blev jag varse exakt hur svårt det kan vara. Närmare bestämt omöjligt. Obeskrivligt. Outhärdligt svårt. Så outhärdligt att jag klockan 17:23 smet ut bakvägen efter 20 minuters total förnedring.

Jag borde förstås ha misstänkt att nivån kanske låg lite över min egen när jag såg den där dansbaben i benvärmare och coola korta adidasshorts och en sån där hip "Jag är typ lika bra som Madonnas dansare"-look. För att inte tala om hennes attityd. Jag höll en något lägre profil längst bak i salen med mina pösiga svarta brallor.
Eller kanske borde jag ha hejdat mig redan när jag lämnade klassbiljetten till den lilla sparrisen till balettdansör som skulle hålla i klassen.
Jag borde definitivt lämnat salen i samma ögonblick som det annonserades att sparrisen inte hittat nåt headset, men att han skulle skika instruktioner så gott det gick .Genom den musiken. På den decibellnivån. Ända bak till bakersta ledet där jag stod och nästan backade in i ställningen med Bodypumpvikter för att inte synas i speglarna.

Sparrisen började "lätt". Eller om det var "enkelt" han kallade det. Men sen "bygger vi på!" lovade han entusiastiskt. Och det löftet infriades med råge.
Jag var mer Lost än Sayed och Kate tillsammans redan under uppvärmningen. Det var hopp och piruetter och höga bensparkar i ett hejdundrande tempo och jag hade inte en chans att ens se vad sparrisen höll på med längst där framme. (Och jag längtade bara efter guden Fredrik som håller i Bodypump-passen.).
Det mest irriterade var att bortsett från hela  danstruppen från Madonnas Confessions Tour så var rummet fyllt av ganska vanliga människor. Småfeta småbarnsmammor. Och en förbluffande hög andel män över 50. En var närmast identisk med den där mustaschsnubben från MediaMarkts reklam. Röd t-shirt, gubbmage, grått hår, musche. HAN hängde med. HAN dansade.
Men jag - en sportig kvinna i mina bästa år som alltid trott mig ha en viss känsla för rytm och koreografi - jag var helt LOST. De sista 15 minuterna av min förnedrande upplevelse stannade jag bara för att glo på hur Muschen svängde sina lurviga längst framme vid speglarna, inklämd mellan två piffiga Madonna-dansare (som självklart inte bara följde sparrisens koreografi utan även la till egna små sexiga moves).

Där och då itvingades jag inse mina begränsningar. Även om jag glänste på buggkursen i Älvdalens hembygdsgård 1987, då jag dansade med svettiga militärer till "Vad har du under blusen Rut?", så är jag ingen dancing queen.
Tyvärr.

Ålderstecken?

Är det ett ålderstecken när man börjar tycka att snubbarna i Dressmans reklam är riktiga godingar?
(ja, DRESSMAN)
Eller får man vuxenpoäng?
Eller är det rent utav ett tecken på en prematur 40-årskris?
Vet inte.
Men oroväckande är det.

Vad är nästa steg? Att jag tänder på Iprenmannen?

"Chaneltippar"

(eller min omoderna tillvaro)

OLD STORY 2007. Det var idag på lunchen som jag såg skylten. Den påminde snarare om kvällstidningarnas löpsedlar än en lockande reklamskylt. Med stora versaler mot skrikig bakgrundsfärg basunerades det ut  att allas vår väntan nu är över:

"NAGELTIPPAR MED CHANELMÖNSTER ÄR ÄNTLIGEN HÄR!"

.

Herregud. Jag är så himla ute. Jag visste inte ens att vi VÄNTADE på just NAGELTIPPAR MED CHANELMÖNSTER. Jag känner mig inte ens riktigt säker på vad Chanelmönster egentligen är, det enda jag vet är att

•1.         det inte är detsamma som de där bajsbruna franska väskorna som alla utom jag (och några medsystrar som även de delvis lever på föräldrapenning) tycks villiga att betala hutlösa överpriser för.

•2.         Jag inte skulle ha råd med något som inkluderade ordet "Chanel" ens om jag instinktivt kände att jag inte kunde leva utan objektet i fråga.


Fan vad jag är ute. Men det är väl ofrånkomligt när man hasar runt höggravid i "bekväma" skor för att undvika värsta foglossningen, iklädd diverse tältliknande plagg. Jag har gett upp. Trots alla ansträngningar påminner jag ändå mest om Barbapappa i profil. Under mina bättre stunder kan man dra tydliga paralleller till Muminmamman.

Notera att varken Barbapappa eller Muminmamman är kända för sin fylliga bysts skull.

Det är inte heller jag. Det är faktiskt en mycket irriterande faktor.

Ok att man fläskar på sig uppåt en tjugo kilo, att man får megamage och väl tilltagna megalår. Men fick man bara megabyst också på köpet, så skulle ju det hela vara överkomligt. Mer proportionerligt. Då hade man ju nåt nytt att framhäva, nu när midjan är ett minne blott och benen mest liknar svullna telemaster (iklädda foträta skor).

Då kunde man åtminstone stoltsera med sina nyvunna boobisar och dra blickarna uppåt, bort från det gigantiska problemområdet (dvs allt nedanbför bysten, ända ner till de fula skorna).

Men nejdå. Två graviditeter och bysten har snarare minskat i omfång. Det är verkligen så orättvist att man bara blir trött.


Man blir trött på allt när man väntar barn. Först hormontrött. Sen trött på att vara tjock och otymplig. Sen bara aptrött på det mesta.

Gravidkläder i synnerhet. Man har ju typ bara en byxa till slut som man kan pressa ner sig i och det ger ju ingen större möjlighet till variation. Alla glammiga mamma-magasin skriver förstås om det fantastiska modeutbud som idag står till de gravidas tjänst. Men jag har faktiskt ingen som helst lust att pynta närmare tusen spänn bara för en oformlig gravidtop. Som jag har i kanske tolv veckor. Det är liksom ingen idé.

Så medan vågen alltjämt fortsätter att visa högre siffror till synes helt utan intention att lugna sig, fortsätter man att vagga fram i den nopriga gamla brallan, med en uttänjd tältliknande top och dubbelhaka. Och försöker känna sig sådär härligt kvinnlig och vacker som vissa påstår sig bli. Och NJUTA av sin graviditet som tidningarna uppmanar en att göra.


Det kanske är Chanel nageltippar som saknas i min tillvaro för att jag riktigt ska kunna njuta. Jag skulle säkert känna mig sådär härligt kvinnlig och strålande bara jag hade åtminstone tjusiga tippar på ena handen.

För jag fattar faktiskt inte hur man skulle fixa barn, hushåll och tangentbordsskrivande  om man hade löstippar på alla fingrar. Hur skulle det då gå att diska, torka rumpor och plantera lavendelplantorna jag reafyndande på Coop, som står och dör på altanen?

Och matchar Chaneltippar över huvud taget med min stil?

Fast stil. Vad menar jag nu egentligen. Problemet är ju att jag i nuläget inte har någon stil alls. Chaneltippar är det enda rätta! Tänk att vara FÖRST med Chanelnageltippar!

Om jag bara visste hur de såg ut?

Får skylla min oförsvarliga okunskap gällande Chanels nageltippar på den pågående graviditeten. Eller den förra. Eller den kommande. Som gravid tappar man faktiskt modekonceptet något.


Det är inte det enda man tappar. Man tappar tråden också. Oavbrutet. Och nycklarna. Och kontokortet. Och mobilen. Det är som någon slags avart till afasi drabbar en. Jag kan knappt tala sammanhängande ens. Detta har jag tidigare skyllt på klyschartade ursäkter som "amningsdimma" (tack vare barn tätt så höll ju den i nästan två år i sträck!) och sömnbrist. Men nu har förvirringen infunnit sig redan under ett tidigt stadium av graviditeten.

Eller om det kanske rent utav var ännu tidigare.

Typ när jag fick för mig att rycka ut spiralen.

För då kan jag ju verkligen inte ha varit vid mina sinnens fulla bruk??


Löfte inför morgondagen: Att gå tillbaka till nagelplacet och ställa pinsamma frågor om Chaneltipparna.


Hata Harembyxor

Vad är nu detta.. Överallt på stan ser man dem. Klädkedjans affischpelare med historiens mest obegripliga plagg.
HAREMBYXAN. Jamen hallåååå? Vad är grejen!? Jag fattar det verkligen inte.

1. De är fula
2. De är opraktiska
3. De är inte smickrande för någon kroppstyp. Alls.
4. De är fula.
5. De är fula.

De är dessutom verkligen ingen "vårnyhet". Brallan har ju minst ett par tusen år på nacken! Och nomader och andra tidigare "Haremsbrallafans" hade säkerligen sina skäl att överge den. Typ:
1. De är fula.
2. De är opraktiska.
3. De är inte smickrande för någon kroppstyp. Alls.
4. De är fula
osv. (upprepa nr 1. tills du avreagerat dig)

Tänk att kasta dig upp på en kamel i öknen  med den där brallan fladdrandes i stora sjok kring knäna. 
Just det. Det funkade troligen inget vidare.
Och inte har det blivit lättare av att kamelen idag är en 21-växlad citybike. Den är bara fullständigt opraktisk och osmickrande och tvärful.
Enda möjliga funktionsområdet jag kan tänka mig är att lufta en eventuell svampinfektion (a la Tillsammans). Tätt och kroppsnära är ju verboten i det läget har man hört så då är den åtminstone helrätt, harembyxan.

Men sorry, jag kommer inte att haka på trenden den här gången heller.
Och all ni som fortfarande försöker skaka liv i Harembyxans Revival. 
Släpp taget. Let go. Move on. 

Och till er som fortfarande klamrar er kvar: Nu på 2000-talet finns det faktiskt receptfria krämer på Apoteket som tar hand om problemet bätre än huskuren Harembralla.

 

Just another Manic Monday

Måndagar. Man har ju alltid tyckt att de varit sega. Förra decenniet för att man fortfarande var bakfull efter helgen.
Nu för att man gått upp vid sexrycket efter fem timmars avbruten sömn trots att det är helg. Man blir ju liksom inte piggare efter helgen längre.
I år är mina måndagar värre än någonsin. Hysteriska är en bra början om man ska beskriva dem.

Bortsett från att jag i morse gick upp sex (ok, utifall att morgonpigga Mannen läser detta, kanske mer halv sju. Kvart i sju 'rå). Men jag var då efter fem timmars sömn fortfarande helt i koma. För hur bra sover man egentligen på en skala när man ligger inklämd som en ostbåge mellan tre skönt sovande barn. Tillika tre numer hyfsat skrymmande barn. De är inga små spädisar längre direkt utan det är långa ben och stora fötter man får i ansiktet.
I alla fall. Dagen rullade på, jag jobbade in lunchen för att hinna allt som skulle hinnas (som jag ändå inte hann). Klockan närmade sig halv tre. ´
Och halv tre börjar det fruktade RACET:

MANIC MONDAY RACET
14:36. Försenad. Kutar i galopp mot T-centralen med den blytunga dataryggsäcken som ett kors på ryggen. Hade glömt hur urkass jag är på att galoppera i höga klackar. Kan knappt ens gå i dem längre. Har ju blivit en sån där foträt förortsmorsa som måste ha bra "promenadskor" för att hinna skena mellan tåget och dagis. "Klackskor" (som jag dessutom pinsamt nog börjat kalla dem) är verboten. Idag gjorde jag ett undantag för att känna mig måndagspiffig. Nu straffades jag.
14:42 Slår mig fram som en galen tjur på perrongen för att hinna placera mig på exakt rätt ställe för att kliva in i exakt rätt vagn för att sedan kunna kliva av exakt vid rulltrapporna på Tekniska Högskolans perrong.
14:43 Mörbytåget anländer och jag tränger mig på utan hänsyn till medpassagerare
14:48 Anländer till Tekniska och gör min "Massaj" spurt uppför rulltrapporna, tokspringer mot nästa trapp med full koll på tidtavlans tågtider, tar även nästa rulltrappa som värsta Massajen, och fixar den sista rulltrappan på två röda. Tjugokilos-ryggan är med. Undra på att man är stammis hos kiropraktorn.
14:52 Kastar mig in på tåget mot Kårsta precis när dörrarna stängs.
14:55 Hetsringer alla samtal som måste ringas och irriterar alla i vagnen trots att jag diskret liksom väser i mobilen.
15:05 Framme! Roslagsnäsby here I come!
15:07 Jagar iväg, denna gång på cykel. Tar vägen förbi huset som renoveras och glor ohämmat och avundsjukt.
15:14 Bredsladdar in på dagisgården.
15:28 Får till sist med mig Alma ut, med rätt overall, mössa och stövlar. Detta trots att hon dagligen försöker sno Ebbas stövlar som hon uppenbarligen fattat tycke för. "ÄBBA, ÄBBA! MEJ! MEJ! ALMA!" gastar hon medan jag trycker ner henne i sulkyn och styr cykeln med andra handen. Får visst med mig grannarna och två extrabarn på köpet.
15:37 Hela gänget är på plats hemma. Alma skriker i protets på golvet, hon hatar att komma hem. Jag känner något liknande själv när jag ser kaoset som möter mig i vårt hus.
15:42 Serverar grannen té.
15:44 Mikrar soppa till mig själv som försenad lunch. 45 minuter förlöper hyfsat friktionsfritt, bortsett från ett tiotal barnbråk och några små olyckor som alla involverar fall från en kökspall.
16:33 Halvspringer mot dagis med Alma för att hämta killarna.
16:47 Får äntligen med alla ut från dagis. Anton har slagit i skallen i ett fönsterbräde. Alfred någorlunda intakt, dock är han bekymrad över ett mikroskopiskt skärsår på höger tumme. Han ifrågasätter om han klarar gympan med denna skada.
16:50. Kampanj övertalning inleds. "Kommer du inte ihåg hur kul det var på gympan förra veckan" und so weiter. Denna lilla procedur upprepas varje vecka och är mycket tröttsam. Den enda som verkligen vill gå på gympan är Alma, som i det närmsta hyperventilerar när hon förstår vart vi är på väg. Vi andra är alla lite anti-gympa.
17:22 FORTFARANDE kvar på gympan, som är i full gång. Måste stötta Alfred, jaga Alma, slita ner Anton från ribbstolar och lianer och påminna översminkade vulgofröken om att Anton måste få slippa svanskull för han är så rädd.
17:27 Skenar hem med två barn.
17:32 Steker blodpudding som besatt för att trycka i Anton innan han ska till gympan.
17:44 Grannen kommer förbi och erbjuder sig ta med Anton till gympan. Hurra! Slipper ta på Alma overallen igen. Kan hon samtidigt hämta Alfred?
17:45 Sliter på Anton gympakläder och letar den mögliga vattenflaskan.
18:06 I säkert tio fridfulla minuter hade jag bara en nu övertrött ettåring hemma. Sen kommer nästa hungriga barn hem. Han vägrar blodpudding. Han vägrar lasagne. Båda rätterna var förra veckans favoriter. Jag orkar bara inte och curlar fram lite köttbullar och markaroner. Ettåringen är i fasen då hon skriker non-stop och hänger i mitt byxben. Att ha en ettåring hängandes i byxorna försvårar det mesta.
18:17. Var är mannen? När kommer mannen? Ringer mannen. Mannen flåsar att han är på cykeln på väg från tåget. Hurra! Avlösning inom räckhåll!
18:25 Serverar köttbullar och plockar i diskmaskinen och hoppar i träningskläder och gör en take-away-latte till mig själv. Samtidigt. Hinner även byta en blöja och leta fram en reservnapp. Allt med en ettåring hängandes i benet. En eloge, tack.
18:36 Puss och hej, kastar mig i bilen mot gymmet. Hoppas innerligt att grannen även hämtar Ettan. Tvåan "är yr" efter den hemska gympan och Trean skriker.
18:47 Sladdar in på ICA-parkeringen vid gymmet.
18:48 Kör en Massajspurt uppför alla trapporna.
18:49 HInner precis rädda min plats på DansStep och Body Pump innan den går till väntelistan.
19:00 STEP! Nu kör vi. Jag hann!!! Jag är en step-goddess! Jag ska blir stark och smal och snygg! Step uuuuuup!

Nu: 22:51. Trött. Orkar inte ens återge resten av racet. Så slutracad är jag. But who can blame me?

Bara en vecka kvar till nästa race.
Dags att börja ladda!

En helt egen vuxenhelg

OLD STORY 2006. En egen helg. Den första på tre år. Visserligen mina bästa tre år i hela livet, men ändå. Lite egentid skadar inte. Det är ofattbart hur snabbt man kopplar bort allt det där som är ens vardag. Bajsblöjor, leksaksplock, gos och mutor och arga förmaningar och bränd falukorv och matrester på köksgolvet. Hela det slitsamma men ändå fullständigt underbara livet man lever till vardags.

Så lätt man blir bara Sofia igen. Inte mamma Sofia. Bara Sofia.

Den jag var innan. Eller den jag tror att jag var innan (vem fan var jag då?? Nån som minns? Och vill jag över huvudtaget vara den typen igen?).


Tänk att bara sova länge, utan att någon redan vid tresnåret på natten kryper över en och snor åt sig plats genom att åla runt och sparka åt olika håll. Tänk att inte bli tvingad att hasa sig upp redan klockan fem för att sätta på Pippi-filmen (eftersom Barnkanalens programchefer tydligen inte har barn som vaknar förän åtta, lyllosar).

Tänk att äta frukost själv, utan att bre tusen smörgåsar som man vet bara kommer sluta upp-och-ner-vända på köksgolvet där de blir kvar tills messmöret torkar fast. Gå ut på stan, utan att jaga runt totalsvettig i jakten på de försvunna vantarna, mutrussin, den borttappade snuttefilten, Utan att komma ihåg att packa extrakalsonger, blöjor, våtservetter, vattenflaska, termos med vällingvatten, vällingflaskor, bok, leksak, banan, extrafilt...

Bara ta sin snyggaste axelväska  och läppglanset och gå. Och kunna gå in även i de små häftiga butikerna som har för smal dörr för dubbelbarnvagnen. Och kunna tokhandla i fred.


Så kom då den efterlängtade barnfria helgen. Och Mama Sofia på grönbete gick helt överstyr. Handlade tre par stövlar på en timme, vilket jag gjorde misstaget att euforiskt återberätta för min man, som bara stönade och sa, pengarna, tänk på pengarna.

Då sa jag kaxigt (jo man blir kaxig när man varit helt själv i tolv timmar, och lyxat med ett glas vin till långlunchen) att jag egentligen tänkt köpa fyra par stövlar, att jag BEHÖVDE fyra par stövlar. Att VARJE KVINNA behöver fyra par stövlar i sin garderob, minimum. Ett par höga svarta till kjol, ett par casual cowboy som är snygga till jeans och cool top, ett par bruna för brunt är "the new black" och dessutom var de i mocka. Sen behöver jag egentligen även ett par svarta man kan ha till kjol utan klack, som man kan gå i hela dagen och även till parken och så, men de måste tyvärr prioriteras bort för nu när jag har ett par bruna stövlar behöver jag givetvis en komplett brun garderob också. Jag har nämligen inte ett endaste brunt plagg.


För nu är jag trött på att vara en mysmorsa i fläckig velourbyxa från Lidl (tysk småsnuskig lågpriskedja som bara de som lever på pension eller föräldrapenning handlar i). Jag är trött på att alltid ha utvuxna slingor och degig mage och bekväma skor som klarar av timmar i sandlådans geggamoja.

Nu vill jag bli en mer Glamourös Kvinna.  

Trend. Lyx. Flärd.

Smaka på dem. De är Nya Ledord i mitt liv.

Champagnen ska flöda. Jag ska alltid vara välsminkad och ha välvårdade naglar. Jag ska vara en sån där mamma som folk ser och tänker "gud huuuuur kan hon se så fräsch ut när hon har småbarn?". 

Ett föredöme, nej, hellre en inspiration. Som modell-Emma och solbrända Kristin Kaspersen och välmejkade Janouch som, åtminstone om man får tro hennes spalter, till och med har ett bra sexliv fast hon har fem barn.

Bara att överhuvudtaget "ha ett sexliv" räknas som en stark bedrift i mina ögon. Hur orkar hon?


Åter till min shopping. När jag handlat tredje paret säger min i vanliga fall shoppinggalna väninna i en ganska bestämd ton att "det kanske räcker nu".

Jag misstänker att hon säger det mest för att hon nu tvingas bära två av mina otympliga kassar och hon har alltid hatat fysiska ansträngningar av alla slag.

Hon säger också att hon tycker att jag genast ska gå till en provhytt och byta skor och ta på ett par nya stövlar. Hon säger det med en snäll röst. Samtidigt tipsar hon om att jag kanske kunde "glömma" mina gamla stövlar i provhytten.

Det säger hon i lite mindre snäll röst. Lite mer som en order faktiskt.

Jag tänker att hon faktiskt har varit schysst som inte sagt något om hur otroligt fula mina slitna, fyra år gamla "gravid-promenad-stövlar" är förrän jag hade ett alternativ att tillgå. Men nu när det väl är sagt är hon oresonlig. Stövlarna ska bort. Så är det bara.

Jamen de är så bra i pulkabacken, försöker jag.

Jag trodde det var där du skulle ha dina casual cowboy, säger hon då.

Jag tänker att hon aldrig har åkt pulka. INGA anständiga pulkaföräldrar skulle komma dit i ett par casual cowboy.

Åter till min shopping. Har ni den blekaste aning hur skönt det är att prova kläder när man inte har en ettåring med sig i provhytten och en nyfödd skrikandes i vagnen utanför. Har ni en blekaste aning om hur snabbt en ettåring kan åla under provhyttsväggen och in i provhytten bredvid, eller hur irriterade de halvnakna medsystrar som våldgästas i provhytten bredvid kan bli?

Allt det är gömt nu. Det är inte klokt hur snabbt jag förtränger det faktum att jag inte alls är den där fria singel-shoppingtjejen som lite avslappnat går på stan (i sina finaste finkläder, fast det ska se ut som om det bara är hennes allra vanligaste vardagskläder, typ de hääääär gamla trasorna). Fast jag upptäcker att jag på ren rutin greppar efter varje barnvagn jag passerar (det är ett under att jag inte fått med sig någon annans bebis än). Jag stapplar självsäkert på i mina höga klackar, och hoppas att det inte märks att det var tre år sedan jag gick i höga klackar på stan sist.


Jag glömmer att jag är en morsa på permis, att mina timmar i frihet är räknade, så går jag upp i rollen som en härligt frigjord kul och snygg shoppingtjej som gärna tar ett glas vin till lunchen och alltid äter långa bruncher på trendiga ställen i Köpenhamn. Som gärna kollar lite extra på den snygga servitören och undrar om han den trevlige i inredningsaffären  tittar lite extra länge på mig av

1. medlidande?

2. intresse?

Bestämmer mig för det senare. Jag börjar verkligen gilla min nya barnfria tillvaro.


Men det tar bara ett telefonsamtal så rämnar hela den nya välputsade fasaden utan kräkfläckar på axeln och bananmosiga jeans.

En späd barnröst i mobilen som säger "Var är du mamma? Du trillar väl inte av tåget?"

Direkt kommer tårarna och mamman snyftar "Heeeej älskling och nej det är INGEN FARA mamma ramlar inte av tåget och vad gör ni älskling, har ni fått mat?" (varpå hon hör Mannen protestera surt i bakgrunden, eftersom jag alltid på ren rutin ställer denna uridiotiska fråga "Har ni fått mat" precis som om Mannen, tillika Fadern, skulle låta barnen svälta i tre dagar).

"Åker du tåg mamma?" frågar barnrösten och mamman ljuger utan att blinka och säger " ja jag åker tåg och jag kommer snart hem till dig igen för jag längtar så efter dig, du kommer väl och hämtar mamma vid tåget?" varpå Mannen tar över telefonluren och väser "UTPRESSNING" och "MANIPULATION" och liknande saker innan det hörs skrik om vem som ska få leka med den gröna traktorn i bakgrunden och samtalet får ett abrupt slut.


Och plötsligt längtar den nya piffiga mamma inte alls efter sin planerade utekväll med tjejerna på lyxig restaurang och baren med läckra Sex-and-the-city-cocktails.

Plötsligt vill hon bara hem till knubbiga barnarmar som kramas och blöta pussar och blöjbyten med puss på magen.

Plötsligt finns det ingen plats i världen hon hellre skulle åka till än hem till det gamla dammiga kedjehuset med de två galna barnen hon flytt från för mindre än 48 timmar sen.


Borta bra - men barn är bäst!


Trippel-VABB

Tre sjuka barn. Borde inte det rimligen betyda att man får TRE GÅNGER VABB-pengarna?
(Vilket påminner mig om att jag måste försöka skaffa blanketter för att få några pengar över huvudtaget denna vecka..)
Men det är verkligen skillnad på att vara hemma med ett (hyfsat tv-beroende) barn, och TRE. De trissar ju liksom upp varandra. Framåt eftermiddagen är det helt galet hemma - trashat hus och utbränd mamma och våldsbenägna kids.

Borde starta en liten grupp på "Fejjan" kanske och kräva betalt PER BARN.
För det är väl det djärva steg man tar nu förtiden om man vill uppmärksamma orättvisor eller få igenom en förändring. Ingen står ju direkt på barrikaderna längre, eller hänger i Greenpeacegummibåtar med risk för sitt liv. Numer orkar ju ingen ens hasa sig ut och demonstrera på första maj, det är ju faktiskt bra mycket lättare att skicka ett massmejl. Om man ens orkar det. Man kanske nöjer sig med att vågat publicera sin åsikt i sin statusuppdatering på Facebook. Snacka om att ta strid! Kämpa för det man tror på! Go out on a limb! 
Att gnälla på sin egen blogg är förstås inte heller särskilt modigt eller konstruktivt. Jag vet.
 
Men det är fortfarande faktiskt mer än tre gånger så kämpigt att vabba med tre barn som med ett.
Och det borde självklart synas i det lilla kuvertet från Försäkringskassan...

Grannarna är grejen

Det är inte trädgården som är den stora bonusen med att köpa hus i förorten.
Och det är verkligen inte den utökade ytan, även om det var det man inbillade sig när man satt i en lägenhet i stan (innan man hajade vilket slit det är att hålla 160 kvadrat i halvschyst hygieniskt skick, jämfört med typ sextio).
Nej den stora bonusen med förortslivet är i själva verket GRANNARNA. Särskilt om man får såna grannar som vi har. Världens bästa!

Visserligen hade vi grannar i stan också. Många fler dessutom, ovanför och nedanför och bredvid.
Vi visste aldrig vad de hette. Vi lånade aldrig socker av dem (har hört att det är det man ska ha goda grannar till, det hela känns dock lite "1900-talet" med tanke på att ingen ens äter socker längre). Och vi hade definitivt inga mysiga grannmiddagar på den gemensamma gården (där fanns det för övrigt bara soptunnor och råttor). I första lägenheten vi bodde fick vi hela den förnäma bostadsrättsföreningsstyrelsen emot oss på grund av för "högljudda" vinkvällar. I den andra lägenheten (den med sopor och råttor) ansträngde vi oss å det yttersta för att hålla oss väl med alla, men vi var så in i bänken irriterade på att grannen bredvid ockuperade gårdens enda utemöbel varje solig minut och de ovanpå körde raveparty på högsta volym varje helg.
Tredje lägenheten var alla också mest arga på oss. Vi blockerade trapphuset med vår tvillingvagn. Och cykelrummet  md vår andra vagn. Argast var det äldre bögparet ovanpå. Det berodde delvis på att vi väckte dem två på natten en gång, för att låna ett eluttag, eftersom vi var utelåsta i femton minusgrader med två bebisar och den snrodyra låssmeden behövde el för at bryta sig in hos oss. För 4000 spänn tycker man ju att han kunde ha tillhandahållit ett eget elagregat. När vi flyttade blev de så glada att de kom med ett läskigt inrökt gosedjur (som de förmoddligen dubbelollat) till barnen.

Inga nära relationer med citygrannarna med andra ord.
Men i förorten! Viva la grannar! Våra underbara grannar överraskar med nybakt bröd på lördagmornar när man precis hunnit konstatera att vi har typ tomt i kylen och bara nån torr brödkant kvar. De kommer över iklädda pyjamas för slappa fredagkvällar där alla är tillåtna att somna framför tv:n. De bjuder in oss på ljuvliga vinkvällar i deras inglasade uterum och vi kan tassa hem i bara tofflorna med barnen i filtar framåt natten. De hämtar våra barn och tar med dem på museum och låter oss bara pusta uuut en hel lördag. Helt fantastiskt.
Och inte nog med det! VI har till och med fått en "mormor Stina" på köpet! Snacka om USP det hade varit om mäklaren tagit upp det vid försäljningen. Hon spontanhämtar barn på dagis och bakade allt gott till vårt senaste barnkalas! Bara det hade varit värt typ 100 000 till i köpesumma!
Sen är grannarna bra på att laga mat också! Värsta bonusen! Och de lånar ut sitt hus till våra gäster när de är bortresta.
Våra grannar väger upp varenda nackdel med att pendla till jobbet, sakna citypulsen,  och tvingas klippa gräsmattan.
Jag säger bara en sak: Grannarna är grejen med förortslivet.

PS. We love you Falckarna!

Vabb? Hallå det handlar om SVABB!

Jag vabbar. Om man nu kan kalla det vabb när man aldrig ser skymten av några vabb-pengar. Man behöver ju minst ha en examen från Handels för att orka med hela pappersexercisen och brev som skall skickas hit och dit med stämplar från dagis och allt vad det nu är.
För övrigt känns det mer som om jag SVABBAR. Hela köket är nerkletat redan vid tio-snåret. Yogurt fastsmetat på stolar, bord, element, parkett och vägg (!). Tur att man valde "skogsbär" för blåbärsfläckar är ju så smidiga att  få bort. Not. Bara att börja torka och svabba.
Och sätta alla barnen i badet.

Men det gör iiiingenting för jag har bestämt mig för att vara en sån där härlig, närvarande mamma med ändlöst tålamod just idag (jo jag blev lite inspirerad av en föräldraföreläsning igår kväll).
Jag ska göra blåbärspannkakor tillsammans med barnen, skojiga blålila pannkakor med karamellfärg i. Mina söner ska kläcka ägg och vispa för de ska minsann bli händiga i köket, den saken är säker. Jag ska fixa mysmellis i soffan och se på film med barnen och hur lång och tråkig filmen än är så ska jag liksom bara härda ut. Vara där. Närvarande. Gosig. Jag ska spela spel också, jajamensann. Läsa böcker. Kanske rentutav måla med vattenfärg? OK, där tog jag i lite väl men se på film i alla fall. Mysa. Kvalitetstid.
Moi - en Mysmamma.

Jag vet inte riktigt när det spårar ur. Bara att det gör det. Blåbärspannakorna blir helt vidriga smetiga saker och när jag vänder dem i pannan flyger det blåbär i hela köket (blåbär igen? varför? VARFÖR?). Ingen äter. De bara gnäller. Klagar. Bråkar. Gnäller igen.
Och jag tappar hela min goda ansats att vara Mysmamman.
Man gör där när man ligger där och svabbar på golvet igen, medan femåringen nästan stryper fyraåringen med batman-capen och fyraåringen hämnas med svärdhugg mot ett öga och ettåringen kastar mat och klättrar upp på allt och ramlar ner, inte en gång utan typ fyrahundra gånger. Inom loppet av en timme.
Jag är helt svettig. Att (s)vabba är ingen barnlek. Man måste verkligen vara i toppform själv för att orka med en heldag. Det kräver också sin ansenliga mängd tröstfika.

Jag gormar, väser, mutar, hotar, talar "allvar", skriker, är martyr (Mammor är OCKSÅ TRÖTTA IBLAND). Jag som skulle skoja, busa, gulla, smickra, trixa, pyssla ...men ibland orkar man inte. Och då måste man komma ihåg att man duger ändå. Jag är en Good Enough Mom. Jag älskar mina barn över allt annat. Det är ju faktiskt viktigast. Kärlek.
Även om jag är kass på att pyssla och klippa och klistra och spela Fia med knuff (som ju dessvärre är världens segaste spel som aaaaaaldrig tar slut och inte får man vinna heller utan måste fuska så man blir SIST. Det går emot alla mina instinkter)
Men jag är Good Enough.
Det räcker.

Veckans Familjetips: STRUMP-MEMORY!

STRUMP-MEMORY! (0-99 spelare, ålder 0-99 år)

Samla familjen.
Sätt äggklockan på 5 minuter.
Vräk alla ( i vårt fall handlar det om hundratals) omatchade strumpor i en stor hög.
SPELET KAN BÖRJA. Den som lyckas para ihop flest par strumpor innan tiden är ute har VUNNIT!
Tävlingsinriktade kids kommer garanterat att trigga igång på detta briljanta familjespel.

Lycka till!

(Och tack Susanne Liljenberg, grundare av Granit, för tipset som nu spås förändra vår familjs strumpstatus)

Mitt liv som träningsnarkoman

OLD STORY, 2006. (dvs innan mina djupa insikter om att börja träna=börja ligga, se "10 anledningar att börja träna")
Det är dags. Jag ska bli en tränad kvinna. Vältränad. Muskulös. Fit - och så där galet pigg. Fast egentligen är mitt enda mål att bli smal, men det låter liksom bättre att säga att man är ute efter hälsoeffekten. Så att man inte låter så jäkla ytlig. Nu när jag har ett vuxenliv och jobbar igen (efter åratal av mammaledighet) måste jag ju komma i form.

Nu är det slut med tröstsnaskandet framför TV:n. Slut med tröstätandet när jag bråkat med barnen.Slut med slappislivet och onda axlar.

Jag ska bli SATS nya Aerobic Queen.


Fast jag måste förstås ta det stegvis. Jag behöver liksom skolas in på gymmet. Efter typ tre år utan minsta situp (eller ens knipning..) är man ju som ett barn på nytt. Det krävs definitivt en inskolningsfas, så jag börjar lagom försiktigt.

Kanske lite väl försiktigt. Resultatet låter nämligen vänta på sig.

Efter sex månader och bara två besök på gymmet (som kostar halva barnbidraget varje månad) inser jag att jag kanske måste trappa upp tempot på min stegvisa gyminskolning något och sikta på ett besök i månaden i alla fall. Ett dyrt sådant.


Jag inleder upptrappningen av min träning med att ta med väskan med träningskläder till jobbet. Det känns bra. Sportigt och bra.

Tyvärr hade jag ju ingen sportig väska, det flick bli den trasiga dataryggsäcken. Jäkla R som inte sagt nåt om att han pajat axelbandens spännen så den hänger som en nerhasad puckel på ringaren i Notre Dame. Jag ser för övrigt tydliga paralleller mellan min hållning och ringaren i Notre Dames nu, efter flera års slapphet.

Tyvärr hittar jag inte mina snygga gymbyxor. Får ta den där mystiska plyschbyxan jag köpte på Lidl när de hade rea, den som krympt och blivit lite för kort, men det går säkert att hasa ner dem så där snyggt så att den brunbrända magen syns lite (måste bara sola först).

Tyska plyschbyxan borde funka. Vem tittar förresten på andras byxor på gymmet?

(Jag hoppas innerligt att jag själv -som studerar varenda arschle ingående med förhoppningen att det ska vara större och hängigare än mitt eget- utgör undantaget. ALLA kan väl inte vara smygfluktisar?)


Nåväl. Ner med träningsbehån (den enda, den jag köpte på en gatumarknad när jag bodde i New York för, låt se nu, herregud är det verkligen tio år sen? Hur som helst, den har sån där käck skumgummistoppning så man känner sig skitbystig. Och när man står i det där obarmhärtiga ljusrörsskenet framför de feta speglarna (som verkar vara såna där Lustiga-Huset speglar som gör en mystiskt bred på fel ställe), då behöver man all uppmuntran man kan få).

Jag tar även med workout-toppen som tyvärr blev missfärgad redan första tvätten. Krympt verkar den också ha gjort för jag kan knappt andas i den. Men den är i alla fall kort och ger en sån där moderiktig glipa mellan byxlinning och top, där magen tittar ut.

När jag står där inser jag med fasa att det där med ett tittuthål för magen inte direkt är ett drömläge när man vinterblek ska börja träna en mage som efter två graviditeter inte gjort en situp. Den liknar mest en jäst vetedeg. Överjäst.

Men jag har i alla fall en gammal SATS-handduk som jag tvingades att köpa svindyrt när jag glömt handduken en gång för en massa år sen. Den är visserligen bara stor som ett frimärke men det känns ändå liksom trendligt rätt att ha den, det ger liksom intryck av att jag är en sån där som tränar ofta och hårt. Så hårt att man stup i kvarten måste torka av maskinerna med nämnda SATS-handduk. Som en Träningsnarkoman.

Och det är ju precis en sån jag ska bli nu.

Bara jag kommer igång.


Jag brukar med illa dold belåtenhet prata om den tid då jag var just det. Träningsnarkoman, med vissa ätstörningar bör tillläggas, men det hade ju alla på den tiden. Det ansågs i det närmsta onormalt att

1. äta upp maten och

2. dessutom behålla den i magen.

Istället övertygade vi varandra om att vi minsann älskade att dricka ett glas vatten och äta en äppelbit och en tesked keso till frukost. Jajamensan. Varma scones med marmeland? Nej tack. Jag är så mätt efter äppelbiten så!

Det var länge sen, i morse åt jag en tallrik gröt plus ett halvt toastpaket och laddade sen med lite frukt under förmiddagen för att orka med det stundande kraftprovet: SATS lunchpass.

Det var bara det att just när jag skulle gå kom min kollega och frågade om jag inte ville hänga på på lunch. Och det ville jag ju. Jag menar man vill ju inte framstå som värsta asociala kufen som bara prioriterar sin träning jämt. Efter två års mammaledighet måste jag ju lägga krut på att bonda med mina nya kollegor. Jag tackar ja till lunchen.
Ibland måste man göra uppoffringar för andra.


Dag två. Träningsväskan står som en trofé vid mitt skrivbord på kontoret och alla ställer intresserade frågor om huruvida jag kör bodypump, step eller core.

Jag är lite osäker på vad de menar men säger att jag tycker det är roligast med aerobics, jag "gillar utmaningen med koreografin" hävdar jag självsäkert och ber till gud att ingen av dem tränar på samma gym vid samma tidpunkt som mitt första aerobicspass.

När nu det ska bli.

Jag ägnar arbetsdag två åt att trycka ut gymmets samtliga tärningsscheman, på alla olika faciliteter (även i Kista och Upplandsväsby, förorter som jag aldrig ens satt fot i) som jag sedan kopierar och tejpar upp vid min plats. Bara för att komma igång liksom. Få lite struktur.

Jag är garderad. Jag har femton aerobicspass att välja på, på fem olika gym nära jobbet. Varje dag.

Alla som kommer förbi ser hur aktiv jag är med min träning.

Respekt.

Jag känner mig genast som en mycket intressantare person och firar genom att gå ut och köpa semlor till mina kollegor. Tyvärr hann jag inte med något pass den här dagen heller.


Dag tre. Herregud. Mitt nya träningsliv tar verkligen mycket tid. Jag har inte hunnit jobba på hela veckan. Måste ägna mig åt att jobba i kapp dag tre. Hinner tyvärr inte träna då heller.


Dag fyra. Har glömt bort att jag har träningsväskan under skrivbordet trots att den är så stor att jag måste sitta i en ganska konstig och säkerligen icke ergonomisk benvinkel för att få plats framför datorn.

Sen går hela veckan på nåt mystiskt vis. Och sen fyra veckor till.

Ingen frågar längre om min träning.

De tror säkert att jag är på banan nu. För säkerhetsskull brukar jag ta långlunch och springa lite i affärer så att jag ser lite lagom rödmosig och svettig ut när jag kommer tillbaka till kontoret.


Min ångest växer ikapp med min fetma. Bikinisäsongen närmar sig med stormsteg och jag är fortfarande en dallrande degversion av mig själv. En version man helst vill deleta direkt.

Jag tänker oavbrutet på hur mycket pengar jag betalar till gymmet. UTAN ATT GÅ DIT. Det är såna som mig de lever på, de satans blodsugarna. De borde jaga mig på alla telefoner, skicka hotmejl, eller kanske låta nån av deras muskulösa personliga tränare komma upp till kontoret och släpa mig till gympasset.

Med tanke på vad jag betalar dem är det faktiskt det minsta man kan begära. Att de avsätter ett par timmar dagligen på att få mig till gymmet. Den servicen borde ju ingå i själva medlemskapet.

Det ska den minsann göra när jag startar mitt eget gym i framtiden, då när jag blivit så besatt av träning att den helt har tagit över mitt liv och jag inser att jag inte kan leva om jag inte får spendera all min vakna tid på gymmet, där jag måste installera ett barnrum så att jag hinner träffa mina barn också. Jag tänker mig i övrigt ett stilrent lyxgym med massa dyra krämer och parfymer man får låna helt gratis i omklädningsrymmet och gigantiska korgar med färskfrukt överallt och gratis soldusch och en live-dj i gymdelen. Och tröstchoklad vid utgången.

Släng dig i väggen Daniel Westling! Stureplansfolket kommer att köa för att få medlemsskap i mitt lyxgym. Går runt en stund och känner mig skitsmart och entreprenöraktig, ja nästan rik.

Ända tills jag räknar lite på vad jag hittills lagt ut på SATS.

HERREGUD varför gick jag inte och gjorde en fettsugning direkt? Det hade ju gått så mycket snabbare? Och till ungefär samma pris!

Nu måste jag bara ta mig samman.


Ett år har gått. Idag ska det ske. Body pump heter passet. Det låter bra. Jag behöver sannerligen pumpa upp både det ena och det andra som sladdrar och hänger.

Jag sätter mobilalarmet på ringning för att inte glömma tiden, för att inte kunna smita undan.

Det ringer vilt vid elvatiden och irriterar hela kontoret. Jag berättar med något för hög röst att jag minsann ska och köra ett pump-pass. Ingen verkar särskilt impad. Motvilligt hasar jag mig iväg, lite för långsamt i förhoppningen att jag inte kommer att hinna. Tar hissen ner för att spara kraft på väg dit.

Det är skitkallt ute och jag fattar inte ens hur jag ska orka ta mig till själva gymmet.

Jag går i snigelfart över Hötorget, med små små steg. Om man är sen får man säkert inte komma in.

Det vore ju hemskt synd. Då kunde jag ta en latte och tonfiskchiabatta och sen kolla lite på H&M istället.


Tyvärr hinner jag. Jag tar god tid på mig i omklädningsrummet. Dels för att jag inte har för avsikt att blotta alla mina defekter inför stans mest slimmade och brunbrända brudar. Dels för att jag känner mig så bortkommen där jag försöker åla mig i min alldeles för trånga träningstopp och den mystiska tyska plyschbyxan.

Direkt när jag kommer in i salen känner jag vilket enormt misstag det hela är. Alla andra har redan monterat upp värsta privata anläggningarna med stepbrädor och vikter av alla de sorter. Nu glor 80 pers asirriterat på mig där jag försenat seglar in med Lidl-byxan fladdrande kring vaderna (det där med att dra ner den och visa magen kändes inte helt rätt så där vid närmare eftertanke).

Jag försöker se helt cool ut och sneglar vilt på de andra för att se vad jag behöver för utrustning. Tränger mig in i ett av de bakre hörnen mellan två sura biffiga typer (det verkar som om alla redan toktränat i åratal för de är imponerande upppumpade allihopa redan så här innan passet.

Så diskret som möjligt försöker jag ila som en liten iller hit och dit för att hämta alla vikter (de lättaste jag kan hitta) utan att störa alla andra som nu har börjat med någon slags hysterisk form av uppvärmning. Jag koncentrerar mig på hur man får på vikterna på stången (som i sig är så tung att den skulle räcka gott och väl för mig) och försöker förhala tiden för uppvärmningen verkar asjobbig och instruktören tycks gå på speed eller liknande uppåttjack där hon hoppar runt med headset och coola träningskläder på scenen. Hennes kläder kommer inte från Lidl.


Till sist måste jag ändå börja träna. Jag kan ju liksom inte stå hur länge som helst och  bara montera grejerna.

Följande 38 minuter blir de tuffaste hittills i mitt liv. Jag räds inte paralellen till en förlossning, nackdelen här är bara att det inte bjuds på lustgas. Givetvis styrs jag ändå av mitt inre duktig-flicka-komplex och tar i så jag nästan svimmar under övningarna.

Veckorna (ja, veckor!) som följer är inte roliga. Jag kan i det närmsta inte gå. Jag kan inte heller sitta. Och jag kan inte ta mig ur sängen utan hjälp. Faktum är att jag inte ens kan höja armarna och shampoonera håret på över vecka.


Och givetvis är ännu ett pass inte att tänka på. Jag är ju i ett sjukdomsskick som i det närmsta borde berättigas tillstånd för handikappparkering.

Projekt Träningsnarkoman 2006 läggs ner under inte helt okomplicerade former. Jag tvingas fejka graviditet för att få ens få tillstånd att frysa träningskortet. Då slipper jag  åtminstone ha ångest över alla pengar jag förlorar varje månad. Jag vill inte avsluta medlemsskapet helt. Än. Så länge jag i alla fall är medlem (om än under vilande former) så har jag åtminstone "halva inne". Då är steget inte långt till mitt nya träningsliv, den dag jag nu kommer på de tankarna igen.

Stillsamma hemmakvällar i familjens sköte framför tv:n är faktiskt inte att förakta. Och känns det inte väääldigt 2005 att svettas på ett gym för att bli snygg och smal? Det är ju faktiskt INSIDAN som räknas!

  


Treåringens tandispremiär

Tandis med treåringen. Hurra.
Två tandläkarrädda föräldrar ska övervinna sin egen rädsla och tvinga dit en medfött lika tandläkarrädd son.

Och därtill övertyga honom om att det är roligt.

Jag gick ut tidigt och skoningslöst hårt med min kampanj för det JÄTTEROLIGA besöket som bara STORA KILLAR SOM FYLLER TRE får göra hos tandläkaren.

Så KUL får minsann inte lillebror (som mycket riktigt snart blev avundsjuk.)

(Att lillebror borde ha fått se en tandläkarspecialist redan vid tio månaders ålder pga att han ramlade och slog av framtänderna är en annan historia).

Jag lobbade stenhårt för hur SPÄNNANDE det skulle bli att träffa Tandläkar-Mona.


Får man se ut hur som helst på Folktandvården nu för tiden, tänkte jag förortsfördömande när vi slutligen träffade Mona. Tandläkar-Mona med strassten i framtanden. Hon har bergis piercade tuttar också. Fast de slipper vi åtminstone se.

"Har du en stjärna i tanden?" frågar treåringen, mäkta imponerad.

"Nej det är en diamant".

Nåja tänkte surkäringen Sofia, diamant var väl att ta i. Nån slags fake-strass var det väl ändå fråga om.

"Får jag en stjärna i tanden?" frågar treåringe andlöst.
OVER MY DEAD BODY mimar surmorsan.

"Nej men du kan få ett bamseklistermärke!" säger Mona vänligt med sitt xylitol-strass-smile.

Som du sen kan ta och klistra fast på altandörren så att det aldrig mer går att rubba! fyllde jag i. Fast jag sa det inte högt förstås, utan jag tänkte det för mig själv, där jag stod och försökte vara en stöttande och positiv tandläkarmamma.

Ettan var som tur var mest intresserad av stolens funktioner. Sen pillade han loss avloppsgrejen i spottkoppen och när både Mona och den något mer lättirriterade  tandsköterskan påpekade att det var lite snuskigt just där, där alla andra spottade, då blev ju naturligtvis just det området högintressant.

Som tur är var besöket kort. Typ bara gapa och visa tänderna sen var det klart.
Vi hann bara demontera suggrejen och sabba avloppet i spottkoppen. Och spilla lite vatten och åka upp och ner i stolen ett tjugotal gånger. Det var värt inte mindre än TVÅ bambseklistermärken.
Ge oss lite mer tid nästa gång, Strass-Mona, så ska vi nog lyckas sabba hela tandläkarstolen.

Hur många bamseklistermärken får vi DÅ?


Topp 10 anledningarna att börja träna

(baserad på rent hypotetisk, tyvärr icke personligen verifierad vetenskap)

10. Man slutar hasa fram som en förtidspansjo och klaga på stel rygg och diverse småkrämpor (typ ledvärk vid nollgradigt ute)

9. Man slipper ångest över att man aldrig hasar till nåt träningspass trots att SanslöstApdyraTräningsStället drar motsvarigheten till Eritreas årsbudget från ens konto varje månad
7. Man blir piggare  (bara av slippa lägga energi på nr 2.!) (orkar vara vaken ända till Sex and the city-reprisen)
6. Man blir starkare (orkar resa sig ur soffan i reklampaus för att hämta mera fika)
5. Man blir snyggare!!!
4. Blir man snyggare får man ligga mer (instant gratification) (se typ http://instantgratification.wordpress.com/) (eller ännu hellre här: http://en.wikipedia.org/wiki/Deferred_gratification)
3. Blir man starkare orkar man ligga mer (positive reinforcement)
2. Får man ligga orkar man gå och träna igen (positive reinforcement igen - här kan du träna mer på det: http://psych.athabascau.ca/html/prtut/reinpair.htm)

and the number one reason to börja träna is:
1. Jamen är det inte obvious? Hallååååå? Börja träna = börja ligga.

Rent hypotetiskt alltså.


Hata Kistamässan!

Åk aldrig till Kistamässan.
Det är ungefär det jag vill säga. Jag skulle kunna (borde) sluta skriva här.
Fast det gör jag förstås inte. Jag har ju alltid haft lite svårt för att inse när jag borde sätta punkt.

Det började bra. Storbråk med ettårig dotter som föraktfullt kastar sin nya rosa mössa och för hundraelfte gången iklär sig broderns dödskallemössa. Fine, dammit. Min dotter får åka i dödskallemössan. Men riddarsvärdet får hon faktiskt lämna hemma, trots högljudda protester.
Varför är hon så sjukt vapenfixerad?
Nåja, detta får jag utreda vid senare tillfälle. Just nu ska jag fokusera på hur mycket jag hatar Kistamässan.
Hade föreställt mig en mysig mammadag bland inspirerande rum och vårsköna trädgårdsmiljöer. Dessvärre såg man inget på grund av alla pensionärer som stod ivägen. Uppenbarligen hade de någon slags åldersrabatt på mässan. Ju äldre desto mer rabatt kan man gissa. Typ som synsam brukar köra. Med rullstol, gärna i en bårliknande version, var det troligen gratis, med tanke på antalet jag hann krocka med. De hade det lika tufft som oss barnvagnar där bland alla pelargoner och pensionärer.

Topp 10 anledningar att hata Kistamässan:

1. Dirigeras över en kilometer från mässan till så kallad "parkering" ute i bushen, mitt på en leråker.
2. Kistamässan har skickat mitt gratis p-tillstånd till fel adress. Måste pröjsa.
3. ÖVer 60 arga/förtvivlade mässbesökare i kö vid den enda parkeringsautomaten på leråkern
4. Nyss nämnda parkeringsautomat får problem med att ta kort
5. Det kostar TJUGOFEM SPÄNN (25!) i timmen att stå på den jävla åkern
6. Halvvägs till mässan erbjuder de gratisbuss från parkeringen. Den tar inte barnvagnar. KÄnner starkt för att börja kasta leriga stenbumblingar mot bussens rutor men väljer moget att behärska mig.
7. Hela mässan är typ 80 kvadrat packade med pensionärer.
8. Mässans fik har bara 5 barnstolar och kaffet på lunchen får inte intas i restaurangen - utan i en PAPPMUGG ståendes utanför restaurangen så nya pensionärer kan få sitta. Jamen HERREGUD, kan man inte ens få dricka sitt blaskiga pumptermoskaffe SITTANDES? Är det för mycket begärt?
9. Ingen på hela mässan har några roliga gratisgrejer eller nåt gott godis i montrarna. Jamen är det inte därför man överhuvudtaget går på mässa? För att äta gratisgodis?
10. Se nr 1.  Och fundera på hur lerigt och geggigt det var på den där satans åkern fyra timmar senare, när fyrahundra bilar och tvåhundra rollatorer och rullstolar kämpat sig fram i snön och leran.

Det enda positiva var den inkompetenta men trots allt rara parkeringsvakten, som var söt på det där Paolo Roberto-aktiga viset (krossad näsa)(troligen bråkig gängmedlem i Husby till vardags, som extraknäcker som vakt, det gör ju alla som är våldsbenägna har man förstått).

Så. Nu har jag hatat färdigt. Mitt nya motto är ju som sagt att Välja Glädje. Det gör jag också.
jag är tokglad att jag varit i Kista. Nu behöver jag ju aldrig mer åka dit.
Been there done that.
Bye bye Kista!

PS. Måste bara förtydliga att jag absolut inte hatar pensionärer, även om de  omnämns en del i texten. Tyckte snarare synd om dem där de rest ända från Hälsingland, i finaste ellos-tröjan, med fina lågskor och käppen i hand, och så hamnar de ute på den där leråkern till parkering de med. Och får trängas som boskap på den patetiska mässan. Där det bara finns två toaletter och inga sittplatser för trötta ben. Hoppas de går samman och kräver resepengarna tillbaka från PRO, som troligen ligger bakom Resa till mässan-arrangemanget. 


Tema teknik

Teknik har aldrig varit min grej, om man säger så. Tillhör inte direkt de så kallade "early adapters". Kan uppenbarligen inte ens stava till det.
Detta är ett litet hinder i mitt bloggande.
Jag har nämligen bara diffus koll på hur jag ens lägger in nya inlägg. Och typ där tar kunskaperna slut. Men jag jobbar på det. Ha överseende.
MIn avsaknad av känsla för teknik har emellertid aldrig hämmat mig. För nåt år sen iklädde jag mig glatt rollen som "teknikreporter". Skrev för bland annat Nokia och OnOff om prylar jag aldrig en skulle kunna hitta "on" knappen på. Jag var mer "off" om man säger så.

Värst var när jag skrev ett stort knäck om Lcd vs plasma-tv (på den tid det då ens fanns plasma-tv, det är ju helt 2006). I samma veva skulle vi själva köpa tv och jag hade noll koll. Blev därför jätteglad när det damp ner en hel tidning från OnOff som i detalj avhandlade ämnet ur ett konsumentperspektiv. Värsta köpguiden! Kanon!
Jag gick igång och lusläste texten och laddade till tänderna med alla argument jag skulle bombardera mannen med (jag hade nämligen hört att plasma var bäst om man gillade film och det gör jag).
Tyckte emellertid efter ett tag att texten verkade märkligt bekant, trots att ämnet kändes helt främmande. Kastade ett öga på bylinen - mycket riktigt: Sofia Zetterman
Helt sjukt. Jag hade själv skrivt den! Och jag mindes inte ett ord av vad alla produktchefer och andra sakkunniga kämpat med att förklara för mig. (Texterna var dock oklanderliga.)
Behöver jag ens säga att jag förlorade alla tv-förhandlingar  i hemmet (och all trovärdighet som teknikreporter) .
Och ja - det blev en LCD som mannen ville.

Men lugn bara lugn. Nu tar vi nya tag.
Numer är jag nämligen nybliven "Motorreporter".
Och ALLA vet ju hur bra jag är på bilar  ; )

Avslöjad!!!

Sambon är bortrest. Kylen är tom. Barnen är hungriga.
Ungefär så började min dag idag. (egentligen började dagen redan tidigt i natt, då första barnet kom krypandes till min säng, följt av andra barnet, och sen ett tredje som krävde välling pronto). Vi brukar vara präktiga och äta värsta grötfrukosten, något jag efter år av hårda förhandlingar (med diffusa referenser till bl a livsmedelsverket)  har sålt in hos den motvillige fransmannen (som är uppväxt på espresso och croissants).

I brist på havregryn lanserar jag dock det i vår familj lite lyxigare konceptet "Yogurtfrukost". Barnen jublar: "Hurra, vilken fest ! Mamma gör yogurtfrukost, yippie!!!
Det är då jag upptäcker att även yogurten är slut. Åtminstone den goda med jordgubbssmak. Kvar finns lite torftig naturell yogurt som barnen vägrar äta (och som i sanningens namn inte är så värst god). Jag får som tur är det briljanta (om jag får säga det själv) infallet att blanda en stor mängd naturell yogurt med en pytteskvätt jordgubbsyogurt i deras skålar. Efter ett idoga mixande har allt antagit en fin ljusrosa ton - voila!
"Jordgubbsyogurt, kom och ät barn!"
Sexåringen kastar en snabb blick ner i skålen och säger anklagande:
"Det syns VERKLIGEN att du har försökt dölja den vita yogurten mamma".
Avslöjad!

Det är väl här ungefär jag borde ha backat.. Lagt ner. Hållt tyst och erbjudit en messmörsmacka som muta.
Men nej jag är ostopbar och omdömeslös i det här läget och går igång på alla cylindrar med nån slags icke genomtänkt föreläsning om vikten av att lära sig äta yogurt och annat utan socker, och det måste alla lära sig, och grönsaker ska man också äta minsann, jajalmensan, och det måste alla människor faktiskt träääna på.
Sonen är tyst en kvarts sekund och säger sedan:
"Måste de som bor i plåt- och kartonghus också träna på det? Jag tror inte det va mamma?"

Fan. Det ante mig att min senaste icke-genomarbetade föreläsning, den om barnen i Afrika som jag lovat mig själv att aldrig hålla, skulle slå tillbaka en dag.
Anade bara inte att det skulle ske så snart.

Att hålla hemlisar

Sonen är "sjuk".
Eller åtminstone diagnostiserade dagispersonalen honom som sjuk. Det gör de typ varannan vecka.
Han uppvisar sällan ett endaste symptom när han väl nått hemmet.
Och jag står bara inte ut hemma så vi har rymt till ett fik. Fast fikabesöket är vår "hemlis" förklarar jag med betoning på varje ord. Annars blir storebrorsan yxtokig. Allt är ju redan "superorättvist" i hans värld och informationen att lillebror fått gå på fik med mamma skulle bli mer än han kan processa i nuläget. Alltså är det vår "hemlis". Det är bara jag och Alfred i hela världen som ska få veta något alls om pannkakor med grädde och enorma kanelbullar till efterrätt.

"Men mamma, jag är inte så bra på hemlisar", säger sonen tungt och bekymrat, med sin lilla varma (lätt kladdiga) hand instucken i min.
"Men hur menar du då älskling?" undrar jag med min mildaste mammaröst. Ska medges att jag ääälskar när jag får vara så där moderlig och lyssnande och pedagogisk. Mitt moderliga tålamod kaaaan bero på att vi ska lyxluncha ute då jag håller på att gå helt bananas där jag hasar runt och vabbar (snarare SVABBAR) i huset.
"Jag blir så himla sugen på att berätta dem" avslöjar sonen.
"Shit!" tänker jag. Det har gått i arv. I rakt nedåtstigande led. Inte bara min egen, utan nu även mina avkommors generation har drabbats. Vi är alla URDÅLIGA på att hålla hemlisar.

För det är ju just så som fyreårige Alfred så fint verbaliserat: Man blir ju så himla sugen på att berätta!
Och är det inte det hemlisar är till för - egentligen? Att berättas? För vad ska man annars ha dem till? Hur kul är det att bara gå runt och trycka med sin hemliga hemlis och aldrig få säga nåt till någon?
"Vet du vad Alfred" säger jag förtroligt. "Du får berätta vår hemlis för precis vem du vill när du vill!"
Sonen lyser upp, avservärt lättad.
 "SÅNA HEMLISAR gillar jag" säger han nöjt.
Jag håller med.

Och jag som aldrig skulle bli en tjatmorsa..

TÄBY 2006. Vissa veckor är mer tålamodsprövande än andra när man har barn. Vissa dagar är outhärdliga. Vissa timmar rent jävliga. Veckor med förkylda barn tillhör dessa veckor.
Att man nyligen haft en helt egen lyxig vuxenhelg då man tankat energi och längtat efter de små avkommorna så det värkte i bröstet spelar ingen roll. Det tar ungefär två minuter att hamna tillbaka på ruta ett. Man hinner bara kliva innanför dörren och ta den första bajsblöjan, på golvet bland högar av smutstvätt i det igengrodda badrummet, för att slungas tillbaka till verkligheten. Och verkligheten är ytterst sällan shoppinghysteri och vinluncher i Köpenhamn. Verkligheten är förkylda småbarn som inte får gå på dagis.
Att jaga sonen med den för alla småbarnsföräldrar så välkända NÄSFRIDA (småäcklig slanganordning med vars hjälp man manuellt suger ut snoret) blir mycket tröttsamt i längden. Med mycket snor och lite otur kan man suga in det rakt i sin egen mun. Detta i kombination med att vi är fångar inomhus, gör att både jag och sonen närmar oss sammanbrottet. På två dagar har han lyckats krossa en hel teservis. Mjukstart med tekanna och skål igår. Idag tekoppar.
Och medan jag förtvivlat försöker städa undan de värsta resterna går han bärsärkargång i resten av bostaden. I ett rasande tempo kryper han från klarhet till klarhet: äta oidentifierbara snuskgrejer under soffbordet. Suga på skurmoppen. Sticka båda händerna ner i toaletten och kladda. Sticka tandborsten i toaletten och suga. Äckligheterna har inga gränser. Han skulle lätt bli Champion i amerikanska Fear Factor.
Matt och tillika förkyld hasar jag efter sonen i min nu grymt äckliga mysbyxa och försöker förhindra de värsta katastroferna från att inträffa. Det går halvbra. Än är han vid liv, men jag är ständigt steget efter vilket betyder att han hinner leka med tändstickor, slicka i det enligt BVC livsfarliga facket för diskmedel på diskmaskinen, och äta blomjord. Ordet nej har liksom förlorat sin innebörd. Åtminstone i vårt hus.
Jag upprepar det ett tusental gånger dagligen utan någon som helst effekt. Nej nej nej, inte röra, akta! Nej inte där, nej, nej, JAG SA INTE DÄR! RÖÖÖÖÖÖR IIIIINTEEEEEEEE!
Man tappar kontrollen. Man skriker. Man blir en dålig mamma. Man blir mamman man aldrig skulle bli någonsin. Man vill faktiskt rentutav slå de två gullungar som man älskar mer än allt annat i hela världen. Hårt. Åtminstone lite på armen. Särskilt när ettåringen för andra gången idag gett mig en dansk skalle (han har just upptäckt hur högeffektivt det är som kommunikationsmedel) och spottat mig i ansiktet. – – JAMEN alltså vad lär de sig på dagis?? vill man helst tjuta. För då slipper man ju liksom ansvaret. Så inser man att så här ser livet ut nu. Det är bara att gilla läget.
Så man kämpar på. Man försöker hålla sig upprätt, och fortsätter tappert med sina NEJ; jag sa nej, inte där, nej AKTA mamma har sagt NEEEEEEEEEEEEEEEEEJ. Och man hoppas att nästa gång det ringer på dörren så ska supernanny Jo Frost stå utanför, stabil och rådig med sin trygga nanny-blick, redo att lösa vår familjs eskalerande kaos. Men det är bara grannen som är sur över att barnen återigen har skyfflat hela deras brevlåda full med snö (vad nu det är att tjata om, det är ju ingenting mot i somras då barnen fyllde den med mördarsniglars..)

Idag höll jag den stora ELD-ÄR-JÄTTESUPERFARLIGT-föreläsningen. Det gick sådär. Kanske var jag inte tillräckligt förberedd. Det kändes som om treåringen tog hem debatten. Efter mitt långa pompuösa tal om att det är jättefarligt och hela huset kan brinna ner och alla leksakerna med och då har vi ingen stans att bo och ni får aldrig aldrig aldrig leka med brinnande ljus, säger treåringen: Men då flyttar vi bara till stugan!
Japp. Så var det problemet löst. Jag skulle ju bli en sådan där pedagogisk morsa. Som förklar allt tydligt och bra. Som förstår barnen och talar så att barnen förstår. Jag trodde att den pedagogiska modern inom mig skulle komma naturligt. Det gjorde hon tydligen inte.
Därför försökte jag, som den gamla högskolestudent man nu är, att skaffa litteratur för att förkovra mig i ämnet. Men jag har inte ens orkat ta mig igenom första delen av Anna Wahlgren-bibeln och ingen av de andra böckerna jag i min desperation har införskaffat heller. För när ska jag läsa dem? Mellan badet och nattningen eller? Eller kanske medan jag skopar in burkmat i Ettan, simultanammar Tvåan och försöker bränna något slags ätbart till mig själv på spisen samtidigt?
Nej, inget har jag hunnit läsa de senaste åren. Utom möjligen några gamla Vi Föräldrar, och den präktiga framtoningen i tidningen gjorde mig genast anti-föräldraskapet på det stora hela. Så jag har fortsatt mitt amatörrace som förälder. Det är ju inte klokt egentligen, att de låter mig hålla på.
Jag tjatar på om än det ena och än det andra och någon egentlig effekt tycks det inte ha för jag får tjata om samma sak om och om igen. Dag efter dag.

Min Du-måste-ha-vantarna-på-dig-annars-blir-du-sjuk-föreläsning gick inte heller så bra. ”Jamen det är ingen fara mamma, det går faktiskt bra i alla fall”, säger han då med vän röst och vippar med sina kolsvarta långa fransar tills mitt hjärta smälter. Likadant gick min man-får-inte-skrika-föreläsning. ”Jamen mamma DU skriker ju! Du bara skriker hela tiden. Du får skärpa dig, mamma!” JAG ska skärpa mig. JAG. Ja, men ibland blir mammor trötta och då skriker de fast de egentligen inte vill och jag VILL INTE SKRIKA…vrålar den nu fullständigt galna mamman, väl medveten om att hon mist all kontroll.

Jag undrar vad Jo Frost skulle ha sagt?

Sex ja...

...hur var det där nu igen. Man har ju hört att man ska skriva lite om sex om man ska bli läst. Sex Stories alltså. Here we go. Hm...jaha...nähä... Nä, det hade jag visst inga. Och de jag hade har ju blivit preskriberade vid det här laget (tack och lov!). Inte en endaste ens lite småporrig händelse kan jag rapportera om i nuläget. Sorry.

Underbart är kort!

Jag övar mig. På. Att. Skriva. Kort. Jag skriver så kort att jag knappt hinner skriva något alls. Innan det tar slut. Kort. Det ska ju nämligen vara kort på en blogg har jag fattat. Detta blir med andra ord en omfattande stilistisk utmaning för mig. Det enda korta jag är bra på är korta kjolar..

Födelsedagsinflation

Igår: Födelsedag. För jag vet inte vilken gång i ordningen. Det är faktiskt inte särskilt intressant längre. Det verkar liksom som att ju fler år man fyller, desto mindre värderar man sin födelsedag. Betänk nu att detta kommer från under tecknad, som tidigare år har skickat ut flyers och mejl och påmint alla i omgivningen om vilken oerhört viktig dag som var i antågande.

Jag tror jag lider av födelsedagsinflation. Fler år - men mindre värda. Det märks i alla fall tydligt på antalet paket och gratulanter. Och jag anklagar ingen, jag orkar ju faktiskt knappt bry mig själv ens.
Jag firade med andra ord inte så värst vilt. Det var inte längre en hyrd restaurang på Manhattan, 50 pers, femrätters middag, fria drinkar och karaoke, om man säger så.
Och tur är väl det för jag känner mig verkligen för gammal för att i veckor slava som gratisservitris för att jobba av en gigantiska skuld lik den jag ådrog mig på tidigare nämnda fest.
Nä jag tog det lugnt i förorten. Jobbade, hämtade magsjukt barn, fick med två friska på köpet, kladdade med mellis, diskade, städade, tvättade..sjöng inte ens minsta lilla karaokelåt ens för mig själv. Fick istället nöjet att skrubba lasagneklet från barnstolen och jaga en förrymd bajskorv i badkaret.
Livet som småbarnsmorsa är sannerligen festligt. Men man blir åtminstone inte sådär vidrigt bakfull av att bara hänga tvätt och diska.

Men man undrar ju ändå ibland...Kan det vara så att det de fakto VAR bättre förr?


Den "Siste Bloggaren"

Jag är knappast först om att starta en blogg. Snarare sist. Eller åtminstone sjukt sen att haka på bloggtrenden.
Den är ju typ redan förbi.

Till mitt försvar kan jag bara säga att jag faktiskt har startat två bloggar tidigare. Men inte ens jag själv kan komma ihåg vad de hette eller hur man hittar dem i cyber space. Men det är bara att gå på det igen alltså.
Fast det är förstås jäkligt irriterande att man alltid är sist ut med allt som är trendigt. Typ jeans nedstoppade i stövlarna.

Säsong ett: Jag var chockad. Tyckte alla såg ut som stora kycklingar med små pinnar till ben. Inte helt fördelaktigt för alla kroppstyper om man säger så. Jag insåg åtminstone mina egna begränsningar.

Säsong två: Fan. Tar det aldrig slut? Alla har fortfarande jeansen nerknölade i stövlarna. Måste gå ner i vikt så jag kan haka på trenden utan att se ut som fet kyckling med pinnben.

Säsong tre. Jag bara gör det! Hakar på alltså! Jag vågar! Jag är vild och vacker!
Och jag är den ENDA som fortfarande går runt och tror att det är trendigt med jeansen nedstoppade i stövlarna.
(dock: jag har blivit lite smalare! Välj glädje!)
(VÄLJ GLÄDJE är för övrigt mitt nya budord här i livet - tack tack tack Kaj Pollack!

Detta leder mig smidigt fram till - ninnani-nani-na-na! DAGENS BOKTIPS!

  • Att välja glädje - av den nyss nämde förträfflige Kaj Pollack.
    Läs it- Learn it - love it- live it!

Nu har jag i alla fall sent om sider bestämt mig för att nu mina vänner,  nu jävlarimig ska det bloggas!
Även om bloggtrenden redan är passé...


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0