Trash TV

Jag är gräsänka. Efter en utdragen kamp där jag (tror) jag tog hem segern så sover alla kidsen.
Egentid! TV-tid! Sitter och smaskar chokladbollar (de där jag köpte till barnen som muta i helgen, men som jag nu snart smaskat i mig helt på egen hand). Jag behöver faktiskt stärka mig med något som lugnar nerverna (choklad hjälper mot precis allt) för att klara tv-kvällen.

Jag smygkollar nämligen på programmet som alla pratar om men ingen tittar på.
Ja jag pratar så klart om svenska Hollywoodfruar. Vilken skit-tv. Helt värdelöst.
Märkliga människor som lever mycket märkliga liv och har märkligt höga tankar om sig själva, och märkligt låga tankar om alla andra. Det blir lätt pinsamt. Fast pinsammast av allt är ju att man snabbt blir fast i den klibbiga handlingsbefriade handlingen.

Snälla, kan ingen ge Anna Anka en stor fet smäll? Och en rejäl portion husmanskost? Och ge hennes barn numret till BRIS?
Sätter nu allt mitt hopp till att Robban Aschberg tar tag i den saken i kväll klockan 22:00
Kvällens citat:
"Utan mitt läppstift känner jag mig exposed, rädd, nervös"  (Maria)
(tyckte inte Mrs Ankas blow-jobcitat behövde upprepas i detta sammanhang...)

Mental träning 6:15

Klockan är fem. Det är beckmörkt ute. Det ösregnar.
Vad skulle vilken normal människa som helst göra? Rulla över till andra sidan och sova vidare så klart. Stänga av väckarklockan och njuta av att somna om. Gosa ner sig i den där mjuka kudden. Krypa intill sängkompisen (i mitt fall en hel hög av små människor - och en stor - som ligger kors och tvärs i sängen).

Vad gör jag?
Ligger jag kvar under duntäcket och gosar med mina underbara barn?
Sover jag för att kanske lyckas skrapa ihop sex timmars sömn?
NÄHÄ.

Jag korvar på mig ett par sladdriga löpartights. Jag lastar bilen full med väskor och vattenflaskor och ombyten och datorer och extraskor. Jag hetskör i regnet för att hinna förbi tullarna innan klockan sex-nyheterna drar igång.
Sen springer jag i en rak kolonn rakt ut i mörka skogen. Sen brottas jag med Brutale Bruno och åker i den blöta backen som en vante. Sen kör jag 90-sekunders intervallträning i mördande långa 20 minuter. Sen plågar jag mig lite till, nu lerig och blöt, och halkar och snorar och snörvlar och svettas där i gräset.

Och plötsligt är himlen klarblå och molnfri, solen bryter igenom trädkronorna och vi leker en specialvariant av Under Hökens Vingar och brottas och skrattar och hejar på varandra. Och vips så är klockan 7:27 och vi lägger armarna om varandra och gör 27 höga hopp som final på ett tungt men mentalt stärkande måndagspass.

Jag gjorde det. Igen. Mot alla odds. Och uppfylld av en närmast religiös känsla drar jag mot kontoret.
Lite starkare. Lite snyggare. Och mycket lyckligare.

ÖÖÖÖÖÖKA MAGNUS!

Jag hade tänkt blogga om träningen redan igår.Jag kände mig lite kaxig igår, nämligen.
Jag hade tänkt skriva om att Magstarke Magnus softat till sig lite.
Att han blivit snäll, nästan gullig. Lite mer mes-Magnus liksom. Nästan mys-Magnus.
Visst, han bjöd visserligen non-stop på odödliga och lätt hotfulla one-liners som jag önskar jag skrivit ner på plats. Och visst röt han till då och då på det där vanliga respektingivande viset.
Men ändå. Han log faktiskt.

Jag hade tänkt skriva att passet kändes nästan soft, eller åtminstone helt överkomligt.
Jag hade tänkt skriva att även om jag nästan föll ner av syrebrist efter våra intervallspurter över hela fotbollsplanen så trodde jag ändå att det skulle bli värre. Det blev det inte.
Det var väl där någonstans, mellan lite lagtävlingar och lite nackbrottning som jag kaxade till mig.
Blev inte ens rädd när M skrek "Sluta prata saft och bulle" eller "snacka får ni göra på facebook senare".
Jag hade tänkt skriva att jag nästan hoppats på ett tuffare pass (nästan).

Idag är jag glad att jag aldrig hann till laptopen igår kväll. För jag råkar vara lite mindre kaxig idag.
Jag har träningsvärk i ryggen.
Jag har träningsvärk i nacken.
Jag har träningsvärk i benen.
Jag har träningsvärk i armarna.
Jag har träningsvärk i FINGRARNA.
Jag lider.

Därför var dagens höjdpunkt tveklöst Lidingöloppet.
För det var där jag fick syn på Magstarke Magnus mitt i en uppförsbacke, och fick det stora nöjet att för två sekunder vara i hans skor.
JAG fick vara den som med högsta möjliga decibell i rösten vrålade:
- KOM IGEN MAGNUS! ÖKA! ÖÖÖÖÖÖÖKA!


Det kommer jag att leva på länge.
Åtminstone tills på måndag kl. 6:15

Tankar om Tid

Tid. Det är hårdvaluta när man är småbarnsförälder.
För man har ständigt för lite av just tid. Den räcker inte till, den blir aldrig över. Det finns ständigt saker på listan man inte hann med på hela veckan, som inte bockades av den här helgen heller. Det är ångestskapande.

Mest dyrbar av alla sorters tid är Egen Tid.
Egen tid är det man fantiserar och drömmer om, det man helst av allt önskar sig i present. Det är det man lovar att ge sig själv mer av som nyårslöfte, det är det man försöker köpa sig med inhyrda barnvakter och böner och tjat hos upptagna far- och morföräldrar.

Man behöver den, den Egna Tiden. Annars orkar man inte. Det är bara helt obegripligt hur man ska få tag på den där tiden. Vart ska man hitta den? Mellan smutstvätten och middagsdisken och barnbadet och läggningen och den sena storhandlingen?
Jag minns vagt hur det var när man hade oceaner av den idag så åtråvärda Egna Tiden, och bara liksom slösade med den. Segade på för sig själv under kvällar och helger, utan att någonsin riktigt njuta av den där tiden. För då längtade man ju efter tvåsamheten, familjelivet.

Nu sitter man här och suktar efter egna minuter och timmar. Kanske få dricka en kaffe utan att behöva springa och torka en barnrumpa mitt i, eller åtminstone få gå och kissa själv utan att bli störd.

I morgon ska jag sno mig två timmar egen tid. Och ja, jag ska vara en "dålig mamma" och inte ens hämta tidigt på dagis fast det är fredag och allt. Istället ska jag träffa en kompis och bara vara. Få äta ostört. Dricka flera latte. Tala till punkt. Det ska bli fullständigt, fullständigt ljuvligt.

Och skulle ni hitta nån tid som blivit över så ge den gärna till mig.


Mördarpass och julpynt

Bruno har tveklöst återerövrat titeln som Brutale Bruno (trots shorts!). Vi tvingades plåga oss upp för värsta längsta mördarbacken, den typ av backe som normala människor åker SLALOM nedför och LIFT uppför. Och vi snackar inte bara en utan TIO GÅNGER.

Första gången gick an, i alla fall två tredjedelar av backen.
Andra gången fick jag andnöd.
Tredje gången var benen helt stumma av mjölksyra och bara vägrade halvvägs. Detta, i kombination med att jag kände mig lite på kräkgränsen, gjorde att jag diskret smög in i bakre led när vi åter samlades vid backens början. Men i dag var det bara stört omöjligt att komma undan.
- SOFIA! FRAM I FRÄMRE LEDET!
Fjärde gången trodde jag att jag skulle falla omkull – OCH DÅ VAR DET SEX GÅNGER KVAR!!!
Femte, sjätte, sjunde, åttonde, nionde och tionde gången orkar jag inte ens gå in på. Jag befann mig liksom i ett komaliknande tillstånd och tvingade mig uppför backen och rullade sen nerför som en säck potatis. Inte alls med såna där lätta, graciösa löpsteg som dans-Anna.
Lite kreativitet bjöds det dock på - vi fick springa baklänges och på diverse andra tokroliga sätt. Man har ju inte roligare än man gör sig.
Sen var det dags för styrka med nämnda Anna och gamla godingar som "kissande hunden" och "karatehunden" dammades av till mina hatade ridbyxlårs klagosång. Men bränner det så tar det och det är ju det jag betalar för.
Passet var sammanfattningsvis riktigt tufft och riktigt fantastiskt denna onsdag. Och nu, efter att i tio timmar ha intervjuat, skrivit, stylat och julpyntat och bakat pepparkakor under plåtning av ett helt underbart litet torp...nu vill jag bara sova.
Min plan att detta med min morgonträning skulle ge mig och familjen så otroligt mycket härlig kvalitetstid tillsammans har helt gått åt skogen. Jag är typ i koma från det jag kommer hem varje dag. Somnar gärna innan barnen.
Och detta trots att jag ju är en NATTMÄNNISKA, som normalt peakar mellan 23-02. Det är helt galet och grymt ovant att däcka så här tidigt. Men jag kan inte stå emot..kuddarna..duntäcket...dags att slänga ner datorn på golvet och ....SOOOOOOOOOVA.
Grym träningsvärk är att vänta manana.

Sifferloser

Siffror har aldrig varit min grej. Jovisst, jag hankade mig fram på mattelektionerna med schyst betyg. Även om jag mest satt och skickade lappar. Utvecklade mig även till något av en mästare på en karikatyr av feta matteläraren Bogghed. Han som man inte ville be om hjälp, för man blev så illamående av hans rakvatten, för att inte säga av åsynen av hans korviga håriga finger när han pekade på pappret framför en. Hemskt men sant.
Tyvärr försvann ju inte siffror ur mitt liv bara för att jag så snart jag kunde valde bort matte på schemat. Tvärtom. För vi lever nämligen i ett kodernas samhälle. Det är login och sifferkoder man ska komma ihåg på precis allt från ens ytterdörr till ens resväska. Och detta får förstås fatala konsekvenser för en sifferloser comme Moi.
Det insåg jag vredan 1989 när jag pluggade på Highschool i USA. Jag hade under flygresans gång hunnit glömma koden till resväskan så min värdfamilj fick ta den till en låssmed för att bryta upp den. Sen lyckades jag på ett helt år aldrig lära mig den där luriga sifferkombinationen till skolskåpet, ni vet en sån där inbrottsäker variant typ 27 till höger, 83 till vänster, 4 till höger osv. Som tur var hade jag snyggingen Dean bredvid mig som varje rast under hela året fick låsa upp skåpet åt mig.
Dessvärre har jag ingen Dean här hemma. Ni fattar. Jag är helt körd. Jag klarar portkoden till jobbet, mitt och sambons mobilnummer, men där någonstans har jag maxat min sifferkapacitet. I övrigt minns jag inga telefonnummer alls.
Sen är det ju andra koder och login också. Med både bokstäver och siffror, vilket ju innebär triljoner nya kodmöjligheter och tyvärr inte kan påstås underlätta det hela.
Mejllogin och facebook-login klarar jag stundtals men inte alltid. Och log in på alla andra mystiska communities och gmail och allt vad det är minns jag överhuvudtaget inte. Cykellåset vågar jag inte låsa längre och över semestern i somras glömde jag samtliga koder till mina tre bankkort. Jag kunde heller inte betala räkningar eftersom jag inte mindes den personliga koden till min internetbank, jag mindes inte heller svaret på den där luriga kontrollfrågan banken ställer när man ringer.
Livet blir gärna komplicerat när man är en sifferloser.
Minns jag hur jag loggar in på bloggen - och nej det är ingen självklarhet - så får ni höra mera om exakt HUR KOMPLICERAT livet i kodsamhället kan te sig.
Ha det gott tills dess!

Manic Monday by NMT

Just another Manic Monday. Så kändes det, när jag med alldeles för få timmars sömn bakom mig motvilligt segade mig ur sängen, när jag i nattsvart mörker skenade runt i huset och jagade försvunna strumpor och tights, när jag stående - med blicken på den tickande klockan - försökte svepa i mig lite sliskig yogurt för att tanka igång kroppen inför dagens pass, och när jag galopperade från parkeringen till IP med allt från bh-ar till bananer fladdrandes ur min gigantiska träningsbag. Manic manic manic.

Just another Manic Monday. Så kändes det när jag efter en osedvanligt lång och hård uppvärmningsjogg låg i en evighetslång armhävning som aldrig tog slut, RAKT I EN HÄSTBAJA. Jag menar, vem vill börja veckan med att ligga med fejan i en hästbaja? Manic Monday, jag säger ju det.

Just another Manic Monday. För något mer galet och maniskt än att göra 5 burpies föjt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj följt av 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj, 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj, 5 burpies följt av 10 rejäla situps följt av 15 djupa knäböj...I TJUGO (20!) MINUTER NON STOP. Här kan vi snacka Manic Monday.
"Kräkningar utföres till vänster om vägen! Den som inte kräks har inte tagit ut sig tillräckligt!" gastade dagens militärklädde plågoande. Manic.

Just another Manic Monday tänkte jag när passet så klart inte tog slut ens efter kräkövningen. För sen var det dags för ett tokspurtande fram och tillbaka i skogen mellan två bildäck. 70 evighetslånga sekunders spurt (misstänker starkt ett kraftigt manipulerande av tiden där) och 20 ynka sekunders vila (gående, hur nu det kan klassificeras som vila, man hann hur som helst aldrig någonsin återfå andan mellan spurterna). 70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20-70-20...I EVIGHETERS EVIGHET.
Manic Monday rakt igenom alltså.

Ser nu med skräckblandad förtjusning fram emot Wild Wednesday.
6:15 på Östermalms IP. Du kommer väl?


Bruno i ny tappning

Stark, starkare, starkast...blir man av träning med det här gänget. Jag pratar förstås om Sekten, NMT. Det är ju för övrigt allt jag pratar om nu för tiden. Säger som kollegan Gulle-Rille: Man MÅSTE ju dra sig till träningen bara så att man kan "fortsätta babbla om den här skiten".
Babblet gick onekligen lite på tomgång i somras, när man endast diffust kunde referera till nåt enstaka provpass i maj, men ändå skröt om denna världens tuffaste träning i tid och otid.
Idag var det alltså styrketräning. Pust. Pust pust pust. 
Tack Bruno är i princip allt jag orkar skriva. Fast jag MÅSTE ju förstås kommentera det faktum att Brutale Bruno idag raserade hela den brutala image han byggt upp. Från och med nu heter han kort och gott Mys-Bruno. Anledningarna till detta är flera, men framförallt tunga:
1. Softa pjuck. Borta var den respekt- och skräckinjagande militärlooken. Han myste på som en helt vanlig snubbe i VANLIGA GYMPADOJOR (ibland går Fantomen på stadens gator klädd som en vanlig man) MEN var var militärkängorna? Hallåååå?
2. Semesterlook...och SHORTS till detta (Var är Kamouflagebrallorna? Hallå? Vem blir skrämd till att göra 20 extra armhävningar av en myskille i shorts?)
Men detta var inte nog:
3.Chick Flick Tips. Det tredje och i särklass starkaste skälet till att Brutale Bruno-bilden föll: Han toppade stretchingen med att ogenerat tipsa om kvällens hetaste tv-film: Dirty Dancing.
Jag upprepar: DIRTY DANCING.
Det är inte det att jag inte går igång på Dirty Dancing. Det gör väl alla, eller? (dvs alla som även gillar Pretty Woman, Notting Hill, slaviskt följer Melodifestivalen och släpper loss med en omgång Singstar till helgen)
Jag HAR ju filmen och har sett den typ trettiosextusen gånger och sörjde en stor del av min ungdom att MIN familj aldrig åkte till flashiga överklass-resorts med sexiga danslärare som strävade efter att ta min oskuld.
Jag menar, att gå på buggkurs i Älvdalens Hemvärnsgård med skolvaktmästaren Birger som danslärare iklädd blåbyxa och rutig flanellskjorta, och bugga med svettiga militärer till hits som "Sexiga Rut med jättebomber" kändes ändå ganska långt ifrån Hungry Eyes med Patrick i svart linne.
Fast det förstås. Militärer var ju inblandade.
Med detta kanske cirkeln nu är sluten när jag gått med i Militärsekten?

Ps. Måste bara nämna dagens höjdpunkt (med stark betoning på HÖJD) - att stående surfa på varandras ryggar över fotbollsplanen. Det gick sådär för mig. Bävar inför morgondagens träningsvärk...
Ps. 2. Ok Papi Bruno, jag ser fram emot en comeback från Brutale Bruno nästa vecka. Och comme tu le sais, cést OK d'être un "myskille" en Suède...

Mamma utan hjärna

Föräldrafika på dagis. I vanlig ordning bjöds det på blaskigt kaffe i plastmugg och barnens bakade äppelkaka (och jag vill inte ens spekulerar i vems snorkråkor och baciller som hamnat i den). So far so good.
Sen skulle sonen förevisa hans senaste alster på avdelningens vernissage. Där hängde det. Familjeporträttet. Fem rödfärgade figurer med grymt överdimensionerade huvuden och små söta streckben.

Störst var pappa. Ok. Han är ju de fakto störst i familjen. 193 cm närmare bestämt. Men SÅ STOR jämfört med oss andra? Hans huvud upptog en fjärdedel av pappret. Det fick sin förklaring när vi läste sonens tankar kring familjeporträttet, som fröken pedagogiskt präntat ner:
"PAPPA. Hans hjärna är jättestor och han har mycket mörkt hår också".
Ok. SÅ stor hjärna har han väl ändå inte.
Näst störst var Moi. Mamma. Ivrig böjde jag mig fram för att läsa vad det stod om mig. Mamman brukar ju faktiskt vara nummer ett, särskilt för sönerna. Det är ju jag som burit dem i nio månader, ammat dem lika länge, varit hemma med dem de första åren. Men otack är världens lön. Föjande gick att läsa:
"MAMMA. Hon har små ögon, ingen hjärna och en mun med rött läppstift."
Små ögon? INGEN HJÄRNA? Rött läppstift?
Det är alltså så min femåring ser mig. Små ögon. Ingen hjärna. Läppstift.
Tja...vad säger man i det läget?
Och behöver jag ens nämna att pappa vill rama in familjeporträttet?

Magstarkt M.A.S.H pass

– DET ÄR HÖST! NU FÅR DET VARA SLUT MED DET HÄR JÄVLA ROSÉDRICKANDET PÅ BALKONGEN!! NI SKA HÄRDAS, BLI STARKARE, KÄRVARE!

Magstarke Magnus morgonvrål vid uppställningen 6:15 på Östermalms IP fick åtminstone alla att vakna till. Med en mössa som gav honom något av en Gökboet-touch, stod han framför oss rak och grym. Mössan skulle kanske för många andra tagit udden av det han sade, men i detta fall förstärktes bara intrycket av galenskap.

Idag blir det ingen lek, det gick fram tydligt.

– Alla skador ska anmälas direkt till mig, jag har sjukvårdsutrustning med mig, kungjordes, mest för att skrämma den stackars reportern från Ica-Kuriren som var där på uppdrag för tidningen. Det lyckades. På tonfallet lät det ungefär som om det hör till normaliteterna att minst ett par stycken deltagare bryter benet eller stryker med helt.

I rask jogg drog vi iväg och den stackars reportern från Ica-Kuriren fick det tufft från start. Jag kände stort medlidande, i våras var jag i hennes skor. Otränad reporter på en Mission Impossible. Ut i skogen bar det, där väntade, utöver tjugo armhävningar, även fem bårar. Hiskeliga tunga, illgula saker av stål, inte alls den där lättburna sköna sorten som frontats i M.A.S.H (som sammanfattar min totala erfarenhet från militärsjukvård).

Fyra och fyra fick vi sen kuta runt i större delen av Liljanskogen med en kamrat på båren. Det var tungt, jag lovar. Snart räckte inte ens det för Magstarke Magnus. Nej då skulle vi släpa inte bara båren och kamraten utan även BILDÄCK. Jag har en avoga relation till bildäck i nuläget. Bilen gick nämligen inte igenom besiktningen (trots att jag hade min kortaste kjol och log bimborart) eftersom däcken måste bytas. Sisådär tio papp går det väl på, utöver att fixa AC:n för 13 000. Det vill säga samma kostnad som en vecka på stranden i nåt skönt, soligt och vinproducerade land.

Och nu skulle jag alltså behöva bära runt på massa jäkla däck sex på morgonen. Tur i oturen är att jag hajat att de har olika storlekar, så jag norpade en hanterbar size, till skillnad från Gulle-Rille som plötsligt fann sig själv släpandes på värsta traktordäcket.

Det ska inte förnekas att jag stundtals hoppades att Magstarke Magnus skulle tappa fart under passet. Så skedde icke. Han gick ut starkt för att sedan ÖKA, alltmedan han kryddade vår tillvaro med käcka utrop i stil med ”NMT är bara härligt, för den svage är det förfärligt”. Jag hoppas Ica-Kuriren hade bandare på sig, för att få med alla de klockrena citat han sprutade ur sig under passets gång.

Bårbärandet gick fasligt dåligt. Till att börja med blev man böjd som en ostbåge i sidan, vilket min ländrygg inte alls uppskattade. Sen visade det sig snabbt att det var snortungt att bära med en hand. Jag var därför snabbt frivillig att lägga mig på båren, där jag skumpade fram med vy över himmel och trädkronor. Härliga boot camp!

Fast skumpandet började faktiskt ge symptom på hjärnskador.

– Ni skulle inte kunna samordna stegen lite, tipsade jag hjälpsamt, varpå jag ganska omgående blev satt att bära igen.

Bära bår var inte vår grej. Det gick inte alls sådär smidigt som i M.A.S.H. Inte ens själva lyften gick särskilt bra, trots att jag försökte köra enligt Cityakutens ”one two three LIFT!”. Kanske var det för att Dr Carter inte var med, eller för att George Clooney helt utgått. Hade George Clooney varit på plats hade det definitivt känts mer motiverande.

Istället hade vi en speedad Nicholson från Gökboet som inte var helt nöjd med vårt tempo. Vårt lag blev givetvis sist, till såväl Magnus som övrigas missnöje, då de väntat i plankan på vår ankomst.

- SIST! Röt Magnus med den där grymma rynkan mellan ögonen. Den som tyder på att han är upprörd. Den som hintar om att han precis när som helst kan slita fram nåt otrevligt ur den där stora ryggan han släpar på. Typ gasmasken han hotade med i tid och otid.

– VAD GÖR MAN NÄR MAN ÄR SIST??

Vad gör man när man är sist? Vad gör man när man är sist? Jag tänkte febrilt där jag låg, kissnödig med magkramp i plankan, med blåsor i händerna efter bår och armhävningar. Vilar? Bjuds på lyxfrukost med extra kolhydrater? Får massage efteråt?

- MAN ÖKAR! Kom svaret som ett piskrapp och inte förän vi klarat 20 armhävningar fick vi resa oss. Sen skulle vi hetsa vidare. Men givetvis inte helt tomhänta. Nej Magnus tog fram sitt sedvanliga triumfkort – STOCKARNA.

Denna obegripliga förkärlek till grova stockar förblir ofattbar. SJälv hade jag inte fått nån stock sen senast så det var ju bara att hugga i. Men jag blir liksom aldrig bättre på det här med att bära stock. Jag hänger alltid lite som en vante i mitten, och når inte upp till stocken, fastnar med örat i nån sån där otäck liten kvist som sticker ut, får blåmärken på axeln i mina försök att överhuvudtaget bidra i bärandet.

Nu var det ju inte så att Magnus nöjde sig med att bara bära stock hit och dit på plan mark. Nej hans master plan var givetvis att vi skulle spurta upp för branta slalompisten med den där satans stocken i släptåg. Värst var det för min kära kollega Rille ska ärligt sägas, han fick i princip bära en hel Redwood själv på axeln. Vår kollega från Ica-Kuriren hade det inte heller lätt. Bruno lämnade henne inte för en sekund utan joggade bredvid och ylade ”Kom igen Kuriren!” varje gång hon kräkfärdig började sacka efter.

På väg mot IP bars hon i princip av övriga i gänget och jag flåsade på och var tacksam för att jag åtminstone fått upp flåset så pass att jag kunde springa för egen maskin. Jag vann sista spurtutmaningen och fick därför göra 10 istället för 20 armhävningar i mål. Men här, när solen bröt igenom och sken på oss där på IP, infann sig åter det där märkliga ruset som träningen ger. Så jag gjorde 10 till av bara farten, följt av härliga höga hopp.

Och på väg mot bilen rannsakade jag åter mig själv (nu kaxigare eftersom jag återfått andan) och undrade om jag inte kunnat pressa mig själv LITE HÅRDARE där i skogen.

Och det är den känslan jag måste frammana när klockan ringer vid femsnåret och det är beckmörkt ute, den känslan jag ska ta med mig till nästa pass.

Fredag 6:15. HÄNG MED!


Älskade tvååring

Så har hon då fyllt två, vår Alma Julia Elisabeth. Jag kan inte fatta att det har gått så fort.
Det var ju alldeles nyss jag fick henne i min famn, nyfödd och ljuvlig låg hon vid mitt bröst.
Det var alldeles nyss hon såg  på mig för allra första gången med allvarsam, granskande blick.
Som om hon redan visste vem jag var, som om hon visste allt.
Hon doftade bebis och jag kunde aldrig få nog av att pussa hennes kind, sluta min hand om hennes lilla fot eller snusa på hennes tufsiga hår.
Att få barn är den ultimata lyckan. Det toppar allt. Med ett varmt litet knyte i famnen är man så fullständigt närvarande i nuet.
Och fast jag var där, varje minut av varje dag, och bar henne intill mig nära nära dag som natt, så undrar jag var alla dessa dagar har tagit vägen. Alla dessa stunder av lycka har bara flugit förbi. Över 700 dagar tillsammans med henne. De har gått ofattbart fort.
Igår fyllde hon två. Och dessvärre hade vi inte riktigt lyckats organisera oss i familjen för att förbereda firandet. Å andra sidan är det ju sista året vi kan glida lite med det hela, för hon har ju faktiskt ingen koll på NÄR hon fyller år eller vad man kan förvänta sig av en födelsedag.
Så vi hoppade firandet i lördags och höll kalas idag. Tyvärr hade vi inte heller idag hunnit styra upp det hela med presenter och annat som tillhör ett födelsedagsfirande av rang (jag ska bespara er våra patetiska ursäkter).
I ren desperation slog in lite kläder jag köpt, för att hon åtminstone skulle få öppna några paket. Klänningar så klart, för jag jobbar ju på att hon ska komma i kontakt med sin feminina sida. Det går sådär.
Hur som helst skulle hon få coola klänningar med tights och knästrumpor (inte helt olika de lila hippieoutfits jag själv led av hela min barndom).
Hon tog varje paket, sken upp som en sol och sa med förväntan i rösten: "EN BIL!?"
Så slet hon upp det, och konstaterade djupt besviken: "Nänning, Alma tycke inte ooooom", varpå hon kastade klänningen genom rummet. På nästa paket.
"En BIL?"
"Nänning? Tycke inte ooooooom!"
Fiasko kan väl sammanfatta det hela. Inte ens mitt triumfkort - ljusrosa balettdräkt med tyllkjol (min egen barndomsdröm)- gjorde succé. Hon kastade en föraktfull blick på tylleländet och kastade det genast i golvet. BIL?
Det blev ingen bil. Och att få på henne klänningarna går knappt ens om man är två vuxna personer som kämpar med rent våld.
Idag har hon iklädd en stålmannentröja röjt runt med spikbrädan, riddarsvärdet och den där läskiga masken som gör att hon liknar Anthony Hopkins i Lammen Tystnar.
Jag börjar så smått inse att jag måste lägga om strategi. Och att jag antagligen ska vänta med att köpa den rosa dockvagnen jag suktar efter, eftersom hennes fokus just nu på fordonsfronten är traktorer. Hon kommer bli en lysande raggarbrud om en sisådär tolv år, hon har ju redan varit på sin första raggarcruising i somras och är hooked på att "titta bilar".
Kanske kommer hon aldrig vilja ha fluffiga rosa prinsessklänningar, eller vilja leka med patetiska plastdockor som går av på mitten på grund av gravt felaktiga proportioner. Förmodligen kommer hon klara sig bättre i livet just därför.
Och om hon om en tolv, tretton år fortfarande drar på sig stålmannentröjan och orädd ryter ifrån och sätter fem år äldre killar på plats, då kommer jag kunna sova lugnt om natten.

Kisskaos

Jamen ALLVARLIGT TALAT. Vad är det frågan om?
Vad håller folk PÅ MED?
Det är ju helt sjukt. Kissar som galningar i landets simbassänger?
Kissar så mycket, de fakto, att det numer utgör en fara för min son med astma att bada. Det är helt galet.

Hur svårt kan det vara att hålla sig? Att kissa innan, efter, eller helt enkelt hasa sig upp över kanten och kissa på toaletten, eller va tusan, åtminstone i en golvbrunn i duschen om det nu är så akut. Om ni har någon obegriplig pervers kissläggning så får ni faktiskt kissa i ert eget badkar hemma.
Att det är lite kiss i babybassängen får man ju räkna med. Men i vuxenbassängen?
Det är inte ens acceptabelt om man är inkontinent. Man får faktiskt hålla tätt när stunden så kräver. Av respekt för andra – och sig själv.
Nej, skärpning alla kissa-i-smyg-badare.
Kissa i de publika inrättningar som finns ämnade för denna aningens specifika aktivitet.
Annars håll er!
Eller håll er åtminstone från våra simhallar!

Tema barnvakt

Barnvakt är det man drömmer om som sliten småbarnsförälder. Eller, egentligen är det man drömmer om mer tid, egen tid. Ni kanske trodde att tid är det enda som inte kan köpas för pengar, men ni har fel fel fel. Det är här barnvakten kommer in i bilden. Barnvakt är det samma som att köpa tid.

Vi har haft många barnvakter. De flesta passerar i revy, och just när barnen (och därmed vi!) börjat gilla dem så försvinner de. Till nån ny skola, eller nån ny pojkvän i USA, eller nån ny familj med färre och mindre påfestande barn (förmodar vi).
Tidigare hade vi en lätt nördig orienterartjej som barnvakt. Jobbigt var att hon inte verkade ha några vänner och därför aldrig gick hem när vi ville bli av med henne. Hon liksom bara följde efter mig och pratade och pratade och pratade. Hon kunde hålla en gisslan i farstun i ett 55 minuter utdraget farväl, trots att man redan tryckt sedlarna i handen och hurtigt viftat mot dörren med ett "TACK, och oj vad vi är trötta nu är det läggdags, men vi ringer snart igen!" Det hela blev för tidskrävande.
Sen hittade vi till vår totala glädje äntligen en barnvakt som barnen äääälskade. Hon hette Kristina. Vi älskade henne för att hon var så bra på att såväl sätta gränser som bonda med barnen. Barnen älskade henne för att hon hade en häftig piercing i tungan. Men..you guessed it. Ny pojkvän i USA.
Sen kom Sussie, som jag i sanningens namn kanske inte direkt älskade. Och inte R heller hoppas jag. Hon hade nämligen aningens för vulgo klädsel för att vara barnvakt. För att inte säga en direkt slampig approach. Inget som supernanny hade godkänt direkt.
Men den unge treårige kvinnotjusaren Alfred gillade henne, av just denna anledning. Han var särskilt förtjust i hennes djupa svulstiga urringningar och motiverade sin kärlek med att "hon har så stora bröst".
OKEJ MIN SON.
Vi bytte genast. Till en snäll, pålitlig och därtill fullt påklädd variant som heter Märta.
Killarna gillar Märta, för Märta låter dem äta kvällsmacka med varm mjölk. Och vi låter gärna Märta bjuda på kvällsmacka med varm mjölk. I ärlighetens namn skulle Märta få bjuda våra barn på i princip vad som helst utom hasch och tyngre droger, bara hon och barnen var nöjda med arrangemanget.
Som tur är har hon hittills, vad vi vet, bara erbjudit varm mjölk. Och detta med ett käckt "ska bli!" som svar på barnens vädjan om kvällsfika. Vi gillar Märta.
Efter ett  plågsamt långt sommaruppehåll var hon tillbaka igår.
Dessvärre var minstingen Alma inte helt nöjd med upplägget. Mamma var på härlig familjeflykt (ja alltså inte familjeUTflykt utan FLYKT FRÅN familjen) till Holland och pappa kallades till föräldramöte. Så kom Märta.
Och Alma var inte sen med att uttrycka sitt missnöje.
–Märta hem. MÄRTA HEM! MÄRTA HEEEEM!
Budskapet var inte direkt svårtolkat. Dessvärre var ju stackars Märta beordrad att stanna, oavsett Almas åsikt, med skrik och tandagnissel som följd.
Nu hoppas vi bara att Märta vill komma tillbaka.
Även om Alma var direkt otrevlig senast.
Vi hoppas att Märta förstår att tvååringar mest snackar en massa skit. Att hon har överseende med att Alma inte vet sitt eget bästa än (det vill säga att hennes föräldrar nån gång om året får nån timme för sig själva för att försöka hålla ihop familjeföretaget) Att hon fortsätter att för en överkomlig penning ge oss det vi mest av allt behöver just nu: TID!
Veckans råd till er: VAR RÄDD OM ERA BARNVAKTER!

Gyttjebad

Uppladdningen inför dagens pass började egentligen redan i onsdags, med fem ynka timmars sömn. Jag fortsatte hårt under gårdagen, med att flyga till Holland sex på morgonen, köra 20 mil till anda änden av landet, göra två jobb (inredningsreportage hos lesbiskt par med en stark förkärlek till djur, i synnerhet grodor, och JA det var ett skumt knäck), köra 20 mil tillbaka, landa hemma vid midnatt, sova fem timmar och SEN, SEN var det äntligen dags:

Gyttjepass med Magstarke Magnus. Att han verkligen är magstark bevisades åter, flera av nybörjarna fick nämligen upp frukosten under passets gång. Redan under inledningen, där vi skulle jogga och ställa upp oss i en viss ordning baserat på vårt postnummer, urartade det hela.
Vi skenade planlöst kors och tvärs och skrek 114? 114? 187? 131 anyone?
Som den blekta bimbo jag nu är hajade jag aldrig ens om vi utgick från de tre första eller de tre sista siffrorna i postnumret, så min taktik var att ligga lite lågt i mitten. Snart fick vi istället ligga i plankan, och det framstod pinsamt uppenbart att INGEN hajat detta med postnummerindelningen.
– Jamen va faaaaaan! röt Magnus med den där rösten ni vet. Ja ni vet. Då vet man.
Straffet lät inte vänta på sig. Hunden över det breeeeda gyttjediket (ja ni vet, "bäcken")(fast ingen sån där vilt porlande ren fjällbäck direkt). Men inte nöjde sig dagens ledare med detta. Nej nej. KRÄLA I GYTTJAN UNDER ALLA ANDRA.
VARFÖR VARFÖR VARFÖR I HELVETE låg jag inte kvar i sängen i morse? Det var bara att kasta sig ner och med svart dying gyttja upp över öronen kräla under den svettiga bro som mina träningskamrater bildade över bäcken. Härliga peppande rop som "KÄRLEK!" hjälpte oss fram och sen var man ju liksom helt körd.
Blöt. Stinkande. Vidrigt ofräsch helt enkelt.
Konstigast av allt var att det var otippat skönt. För då spelar ju resten liksom ingen roll.
Bära lite stock? So what?
20 armhävningar till? You got it!
Kuta uppför backarna med bildäck? Bring it on baby!

Med härlig sammanhållning kämpade vi oss igenom en skönt plågsam 1,5 timme.
Och ja. Jag var gyttjig, trött, uppskrubbad, och med en hel del krämpor här och där om man nu skulle känna efter –  men ändock sjukt eurforisk denna onsdag morgon.
Under bilresan hem funderade jag till och med på att genast förlänga mitt medlemsskap till sex månader på en gång, nu när jag liksom hade ångan uppe.
Detta kan bara betyda en enda sak:
Sekten har mig nu fast i sitt våld.
Halleluja!

Grymme Håkan from Hell

- HÅÅÅKAN? Hette han Håkan Bråkan? undrar min sexårige son, med uppriktigt intresse. Mina söner är sjukligt intresserade av (och stolta över) deras mors militärträning. Varje pass måste beskrivas in i detalj, övningarna utförs sedan i två kolonner runt kök och vardagsrum innan läggning.
- Jamen hette han verkligen Håkan Bråkan? undrar de igen.
Tanken att någon skulle kunna heta "Håkan" utan att för den sakens skulle kallas för "Håkan Bråkan" har inte slagit dem.

- Nej, svarar jag. Han hette Håkan from Hell. Och jag önskar inte ens min värste fiende att börja veckan med en och en halvtimme med Håkan from Hell. Du förstår, min son, Håkan from Hell är sadist.
Fast det där sista sa jag inte. Sanningen är väl snarare att jag låtsades att han hette Håkan Bråkan, för det gjorde liksom mer intryck på en sexåring. För att vässa det hela ytterligare kunde jag ju ha beskrivit honom som en korsning mellan Darth Vader, Tengil och Ninja Turtles Rafaelo utrustad med duracellbatterier.
Iskall, ond (mot betalning, får man väl säga till hans försvar) och likgiltig inför vårt kollektiva lidande levererade han den ena onda instruktionen efter den anda.
Kräla i grus så att du skrubbar upp hela armbågarna. Tokspring genom brännässlorna. Gör armhävningar och höga hopp och spring sjutusen gånger upp och ner i värsta svarta pisten.
Det var en plåga. Allt var en plåga. Det var så där sjukt tufft att jag aldrig skulle ha kommit tillbaka om detta varit mitt första möte med NMT. När alla stupade gick han över till nästa övning, ingen rast, ingen ro, kör skiten ur er IGEN. Non stop. När man tänkte att nu, nu måste vi väl i alla fall få göra situps i ryggläge, eller, snälla snälla snälla, vila i plankan?
Nope. No such luck. Håkan from Hell hade andra planer.
Det värsta var att han lurade oss där i omklädningsrummet. Han lovade att vi skulle "ta det lite lugnt" eftersom det är början på säsongen och många är nya.
Sen körde skiten ur oss redan de första tre minuterna, med en helt galen uppvärmning med Jumping jacks, kung Fu sparkar, "armisar" (som han kärleksfullt kallade dem) och situps. 25 av varje i ett galet hetsigt tempo. Det var inte bara jag som var helt slut. Och detta innan det ens BÖRJAT.
Sen drog vi i väg på en lätt jogg i 4-minuterstempo. No mercy. Håkan from Hell hetsade på oss med uttryckslös min, utan så mycket ett peppande tillrop på 75 minuter. Tufft och skoningslöst skulle det vara.
För de kör ju tydligen lite "tuffare" tag på Zinken, där han brukar köra. Jaha.
Jamen håll dig där borta då, tänkte jag irriterat. För plötsligt framstod ju Brutale Brunos pass som värsta mysstunden. Roliga timmen. Typ Spadag i Liljansskogen.
Jag ska aldrig mer klaga över ett Bruno-pass. För Bruno är brutal, men inte sadist.
Håkan from Hell spelar i en egen liga.
Motvilligt måste dock medges att hans pass fyllde sitt syfte väl. Det var stentufft. Det var effektivt. Det tvingade alla att ge sitt yttersta. Och vi idioter, vi betalar ju för att bli plågade.
Medan Håkan from Hell fick betalt för att plåga oss.
So - Håkan har en bättre deal, helt klart.
Men han kan väl hålla sig där borta i Zinken...?

Simfiasko

Så fort jag såg Brunos kläder visste jag. Den vanliga, tynga militärbyxan i grovt tyg var utbytt mot en lättare variant. Collgetröjan avskalad. Det kunde bara innebära en enda sak: Domedagen, den dag jag fruktat sen jag först hittade till Nordic Military Trainings hemsida var här: Vi skulle bada. I en gyttjig sjö. Med typ 7 grader i vattnet. OCH JAG VILL INTE. Det spelar ingen roll att jag har guldmagistern och milmärket och ett förflutet som badvakt. JAG KAN INTE BADA KALLT. KAN. INTE.

Det lilla problemet löste sig emellertid snabbt. För med en uppvärmningsjogg i militärtempo blir man snabbt varm. Jakt-Jonas var i god form idag och hojtade vilt om taktfast stampande hit och dit. Det bjöds även på små härliga straff som armhävningar. Han jagade oss (Jakt-Jonas, hajar´ru nu ´rå) över stock och sten och skrek med jämna mellanrum sitt "SKYDD" (och nej, det har fortfarande inte nåt med preventivmedel att göra) för att vi handlöst skulle kasta oss ner på grus och lera.
Jag flåsade på. Men lätt var det inte. Min lår kändes som om de blivit överkörda av en Harley rakt över. Trots att jag i två dagar konstant upprepat mantrat:
Smärta är bara svaghet som lämnar kroppen.
Smärta är bara svaghet som lämnar kroppen.
Smärta är bara svaghet som lämnar kroppen.

Detta medan jag knappt klarat av att ta mig ur bilen, eller ens böja mig ner och knyta skorna. Men varken min träningsvärk, eller någon annans heller för den delen, intresserar Jakt-Jonas eller dagens andre plågoande; Maniske Magnus.
Nej Jakt-Jonas jagade på oss och Maniske Magnus beordrade triceps.dips i all oändlighet. Bad vi om 20 fick vi 70. Helt manisk räknade han sedan in dem, en efter en. Det var även något märkligt maniskt över hur han patrullerade vid sidan av oss och hetsade på.
Jag vågar påstå att Maniske Magnus inte verkar vara empatiskt lagd. Besviken över att alltför få (läs: ingen) lockats av möjligheten till ett riktigt magstarkt Magnus-pass under devisen "intensiv" körde han istället hårt med alla oss som valt varianten "nybörjare". Men han hymlade inte med att det störde honom något.  Därför blev dagens outtalade mål att köra skiten ur oss allihopa i alla fall (men det är väl det vi betalar för, å andra sidan).
Hämnd, även kallat. Detta tog sig uttryck som att vi beordrades att bära runt på tunga bildäck i halva Liljansskogen, kuta med stockar på ryggen och till sist simma.
Och det var ju det jag var rädd för. Simmandet.
Värst av allt är att jag fegade ur. Fan. Det stör mig nåt oerhört. Och nu när jag outat det här kan man ju iskallt (yep!) räkna med att bada nästa gång oavsett om man har svinsjukan eller ej.
Men även utan bad var passet en plåga. Vad sägs om att kuta runt med ett gigantiskt bildäck (varför har ingen någonsin nämn hur jäkla tunga de är, de där däcken) eller att bära en hel fet stock. Visserligen är det den enda stock jag har fått på länge, men bättre stockar har man ju haft om man säger så.
Vi skulle även springa runt en hel sjö och jaga ledtrådar till värsta Fångarna-på-fortet-gåtan med roten ur 64 (redan där föll ju mattesnillet Zetterman bort).
Nåväl.
I survived! I will survive! I WILL SURVIVE!
Även om jag varit så trött efter passet att jag inte ens orkat blogga på en vecka.
Och även om det blir simning nästa gång...

RSS 2.0