Skogspass med BB

– MAN BLIR BARA BLÖT EN GÅNG! var Brutale Brunos kommentar till dagens första vattenhinder, ett brett dike.
Så sant som det är sagt. Jag tror det ska bli mitt nya favoritcitat, näst efter det odödliga "Smärta är bara svaghet som lämnar kroppen".

Dagens pass var 2 timmar och 15 minuter långt. Och det var kul. Och helt överkomligt.
Efter att ha hetsätit croissants i Wien och tröstgodis i Bratislava var det läge att röra på fettet igen. Och med Bruno som instruktör var det precis vad vi fick göra. Kutandes.  Krypandes. Krälandes.
Att ligga med näsan ner bland alla färgstarka höstlöv och inandas doften av höst och skog, är inte så tokigt när allt kommer om kring. Inte ens fast man har en spindel i "Svarta Änkan"-storlek rakt under näsan.

Det är märkligt hur snabbt man normaliserar de mest absurda övningar.
Det är som att i samma ögonblick som den där gyttjedoftande (trots ihärdigt tvättande!) röda NMT-västen åker på, så är det mesta ok. De säger, jag gör.
 • Kryp i en tunnel under massa svettiga människor! CHECK.
 • Boxa din träningskompis hårt i magen! YOU GOT IT.
 • Kräla på mage upp och nerför värsta leriga bergsbranten. NO PROBLEM.
Armhävningar hann vi också med förstås. Vi light-startade med tjugo. 1-2-3-4-5-HÄRLIGT-7.....20
Men Bruno var inte riktigt nöjd.
- HÄRLIGT? VAD ÄR DET SOM ÄR HÄRLIGT? SEX FÖRSTÅS! Femton till!
-1-2-3-4-5-6-HÄRLIGT-7-8....
Armarna kroknade med det var bara att bita ihop.

Efter vad som kändes som två timmar (men dessvärre bara var en) erbjöds vi äntligen en vattenpaus. Förväntantsfullt stirrade 20 dödstörstiga löpare på Brunos ryggsäck...där måste ju den stora vattentanken befinna sig, tänkte vi. NÄHÄ.
Upp fiskar han två ynkliga små 0,5-litersflaskor som vi skulle dela på. Två? Typ en mun vatten var.
– Tänk på svininfluensan! tipsade han omtänksamt innan vi girigt slurpade i oss vår pytteranson.
Det är först då BB meddelar att om nån börjar må dåligt kan det bero på att vattnet legat där i ryggan i typ två månader. Härligt.
För egen del var jag närmast tacksam att jag inte fick möjlighet att slurpa i mig mer vatten, med tanke på att jag i vanlig ordning är galet kissnödig under hela passet. Vilket faktiskt försvårar vissa övningar något oerhört. Typ hoppa jämfota mellan bänkarna i en jäkla amfiteater ute i skogen. Inget för inkontinenta med förslappad bäckenbottenmuskulatur kan jag säga.

Snart var det dags för min hatövning nummer ett: Hoppa i armhävningsställning över en hel leråker.
Med galen spänst och tung ryggsäck visade Bruno hur lätt det går att liksom STUDSA framåt i denna omöjliga position. För oss andra gick det inte riktigt lika spänstigt och lätt.
När man knappt ens orkar STÅ i positionen, hur ska man då dessutom hitta kraft att studsa framåt i detta läge?
- GÖR PRECIS SOM EN DILDO PÅ ETT KÖKSBORD! tipsade ankare-Magnus i all välmening.
Märkligt nog (?) motiverade detta och jag vibrerade mig framå över fältet.
- Fan ni ser inte riktigt kloka ut! "peppade" Bruno där vi hoppade/krälade/hasade/skakade oss framåt.

Sen var det äntligen dags för jägaremarsch tillbaka. Fem minuter återstod av passet och vi var flera kilometer från Östermalms IP. Vi joggade på och allt var frid och fröjd tills Bruno, vild av upphetsning, upptäckte hästspåret av sand bredvid vår väg.
Glömt var då allt om att vi bara hade några minuter kvar, att vi kämpat som galningar i två timmar redan, att vi sprungit och hoppat och krypit och boxats och brottats. Med upplivad och exalterad stämma deklarerades att nu skulle det bli TÄVLING! Två och två fick vi lägga oss i sanden med armarna på ryggen, och när startskottet gick var det bara att kuta för livet.
Dimmiga flashbacks från Tjurrusets sandtag fick mig att börja hyperventilera som en blåsbälg direkt och fötterna liksom bara sjönk ner djupare i sanden och vägrade hänga med i det tempo jag tänkt mig.

Men i mål kom vi!
Och bra var vi!
Starka! Snygga! Och givetvis Superduktiga! som ens kom på tanken att frivilligt ställa upp på detta en lördagmorgon.

Tack allihopa!
Ses på måndag. Jag längtar!

O R K A vara bästa mamman

Man älskar gränslöst. Man skrattar mycket. Man kramar, pussar, gosar, busar, skäller och tjatar non-stop.
Och man nästan-hatar stundtals. Man blir ofta galen. Man drivs inte sällan mot Sammanbrottet.
Men ändå – vad som än händer – så älskar man dem förbehållningslöst och skulle tveklöst gå genom eld och vatten för dem.
Jag pratar förstås om barnen.

Att vara förälder är det största, det häftigaste och det svåraste uppdraget man står inför i livet. Trots alla dagliga bråk, trots tvätthögar som växer med leriga galonisar och nerkissade byxor, trotsiga barn som vrålar efter ömsom mer tv-spelstid ömsom kärlek, trots makaronitallrikar som flyger genom köket och nätter med sex extra sparkande ben i min säng, så är barnen det allra största, mest fantastiska som någonsin hänt mig.

Barn är kärlek. Bara kärlek. Varje ålder har sin charm så det gäller att hinna njuta av varje barn varje dag. Ibland är det bara lite svårt att se det charmiga just då och där, mitt i vardagen. Särskilt då man en regnig tisdag i oktober, dödstrött efter jobbet, står och bränner fiskpinnar med galna barn kring benen som slåss med lasersvärd och skriker ääääckligt så fort de ser sina tallrikar och välter ut mjölkglaset femtielva gånger och vägrar borsta tänderna.

Då måste jag påminna mig själv om att njuta. Att vara tacksam för hela härligheten. För det var ju alldeles nyss som höll jag de där små nyfödda liven i famnen och snusade på deras tufsiga bebishår. Och vips så börjar de skolan. Och alltför snart, innan jag hinner fatta vad som händer, så drar de väl till Hultsfred eller språkkurs i Hastings eller jorden-runt.

Sexåringen är plötsligt tonåring.
Han vinner redan alltför många diskussioner. Och det är bara en tidsfråga innan han är 190 lång och brottar ner mig med vänsterhanden. Med slängiga långa armar och ben som vuxit ur alla plagg i garderoben, med ett nytt och varken rumsrent eller önskvärt vokabulär (hämtat från coola Adam i trean), med uppenbara attitydproblem och nonchanlant arrogans slänger han sig framför tv:n när vi kommer hem.
O R K A (suckar både han och jag) Vart tog min lilla bebis vägen?

Femåringen vill flytta. Igen. Han har tidigare vid ett flertal tillfällen nämnt att vi nedgraderats och inte är hans familj längre och att vi är "världens tråkigaste" och att han ska "dra och växa upp i ett annat hus". Idag blev han mer handgriplig. Idag skulle han gå till Älvdalen i norra Dalarna och var de fakto utanför dörren innan vi hann släpa in honom.
Gråtande deklarerar han då att han ska gå till Italien istället, trots att vi bedyrar att vi inte kan leva utan honom och älskar honom över allt annat och att han är världens finaste Alfred och aldrig någonsin får lämna oss. Men Italien it is, och det pronto. På med skorna igen.
"Men vad ska vi göra med dina julkappar då?" klämmer jag till med som sista desperata försök att hejda hans långt framskridna flyttplaner (han har öronmärkt ett 50-tal produkter i senaste leksakskatalogen redan).
"Skicka dem till Italien!" hälsar femåringen och kliver återigen ut genom dörren.
O R K A.

Tvååringen tror fortfarande, efter två år i vår familj, att hon bor på förskolans småbarnsavdelning. Det känns lite oroväckande. Snart kopplar väl fröknarna in socialen för nån slags utvärdering av vårt föräldraskap. Hela helgen tjade hon:
"GÅ HEEEEM! ALMA VILL GÅ HEM! Till Maggan och Marianne! Gå hem NU!"
"Men du är ju hemma, du bor ju här med oss Alma!"
"Nähä! Inte hemma hääär" nekar hon och för att liksom poängtera hur tokigt mitt påstående är lägger hon till ett litet sarkastiskt skratt.
"Jo du bor ju här, vi är hemma nu älskling" försöker den nu lätt förtvivlade milda modern, som har svårt att hantera ratandet av vårt familjehem.
"ALMA GÅ HEM NU" ryter tvååringen bara obstinat. O R K A.

Ibland orkar man inte.
Ibland räcker man inte riktigt till.
Men man älskar alltid!

24 HELL HOURS part II: BILTRAUMA

Har lugnat mig något nu sen mitt senaste upprörda inlägg som jag hamrade ur mig med fyrahundrafjorton stavfel jag inte ens orkade korra (jag var UPPRÖRD).
Men måste ändå redogöra för sista delen av 24 Hell Hours som utlovat:

På väg hem från kakelbutiken (HATA AQUA ROYAL, remember?) skulle jag tanka för att kunna åka tillbaka och kräva pengarna tillbaka av kakelsubban.
Då dör bilen. Precis där, vid den obemannade budgetmacken. O R K A.
Försöker med mitt vänaste leende få en man att hjälpa mig, men han pekar bara slött åt industriområdet där det tydligen finns nån bilfirma. Helvete. Nåt mer som kan gå fel nu? Kanske kan 604:ans buss komma och köra över mig här på trottoaren? Pleeeease?

Försöker förtvivlat behålla min optimistiska buddist-approach men det går dåligt, trots att jag peppar mig själv med små utrop av typen "Jamen VILKEN TUR att bilen pajade just här, nära bilfirman med verkstad" och "HÄRLIGT att det är gångavstånd till dagis härifrån". Ändå känner jag hur jag oundvikligen närmar mig DET. TOTALA. SAMMANBROTTET.

På bilfirman fredag eftermiddag. "Ska ru hämta bilen?" undrar mannen, som heter John, när det blir min tur.
Redan här bryter jag ihop. Försöker kväva mina snyftningar och få rösten stadig, men piper ändå med en hulkning
"Nä helst lämna, hoppades att NI kunde hämta den..den har döööött"
John ser snäll ut. Trött, men även lite bekymrad över att ett gråtande nervvrak hamnade vid just hans skrivbord just när alla andra på stället tagit sin halvtimmes heliga fikaras på fredageftermiddagen.
"Vi bärgar inte bilar. Det är en försäkringsfråga och bla bla bla" börjar John vänligt förklara.
Snyftningarna tränger ur min strupe och går dessvärre inte att hålla tillbaka. Jag hör inte ett ord av vad John säger och kan inte hejda mig trots att jag ser att John verkligen längtar efter kafferasten nu.

"Alltså killarna i verkstan har ju fikarast en halvtimme nu så... och vi kan inte boka in er bil förrän tidigast om två och en halv vecka. Det är helt fullt..."
SNYFT SNYFT SNYFT. Jag blinkar och torkar tårar. John är kanske trött men jag är ännu tröttare. Jag har redan genomlevt flertalet trauman. Utöver jobbtrauman var det klacktraumat (halt halt) och kakeltraumat. Och nu detta. SNYFT. "men jag måste ju ha bilen, jag har ju barnen..." snyftar labila småbarnsmorsan innan rösten bryts.
"Jag ska snacka med killarna och se vad jag kan göra" säger John snällt då för nu står han inte ut med mig och mitt bölande vid hans skrivbord en sekund till.

John är min nya Idol. John är värd alla hyllningar. John kan, till skillnad från kakelsubban det här med kundservice. John förtjänar Nobelpriset i Bilserviceteknik.
För vips! kommer en liten latinomekaniker ut ur fikarummet, fortfarande med Mariekexet i mungipan, och erbjuder sig att bärga min bil på stört. Mot alla regler. Med sin egen bil. Utan att kräva någon betalning.
Har jag sagt hur mycket jag älskar latinomekaniker? Och snälla John:ar?


Bilen bärgas. John fixar mirakulöst in oss för full service hos schysta bil-Bosse redan på måndag, inklämd mellan övriga bokningar. Reservdelar (ny generator) utlovas tisdag. FÄRDIG BIL TISDAG KVÄLL! Underbara människor! Det finns hopp för världen med medmänniskor som dessa!
Det tråkiga är väl att kalaset går på 14 000 typ. Vilket känns extra tråkigt eftersom även AC måste lagas och detta för 13 000. Och bildäck inhandlas...bäst vore egentligen att bara köra "Massajen" (se tidigare inlägg Massaj 2009) överallt. Miljövänligt och billigt. Fast lite svårt med tre barn och fyra matkassar förstås.

På väg hem från Bilia (HYLLA BILIA! BOKA BILIA! ÄLSKA BILIA!) känns allt ganska ok, trots att jag släpar på barnvagn lastad med bilbarnstolar och väskor. Ringer sen vännerna som genast erbjuder sig att låna ut deras bil till oss i helgen. Tänk att det finns så många underbara människor!!!

Så där ser ni - även 24 HELL HOURS fick ett lyckligt slut till sist.


24 HELL HOURS part I: Klack & kakeltrauma

Jag vet. Man ska inte klaga. Särskilt inte om man har en frisk familj och bra jobb och mat i magen och allt det där.
Men ibland är det faktiskt synd om en. Igår var det synd om mig (om jag får säga det själv)

Jag har precis genomlevt 24 hours from hell. Diverse katastrofer på jobbet. Och hur jag än jobbar över och sliter mitt hår så lyckas jag liksom inte lösa allt i tid. Åtminstone inte med den grad av perfektion jag eftersträvar. Särskilt inte som jag vabbat halva tiden på sistone. Så jag jobbar över i en kamp mot klockan, men hinner ändå inte lösa ens det mest akuta, och inte på långa vägar närma mig "Att Göra-listan" med tidrapportering, kvittoinlämning, planering, inköp av sonens matsäck till morgondagen, beställning av tandläkartid osv osv osv..

Jag rusar från jobbet med andan i halsen som vanligt sen till dagis. Tappar på vägen klacken på mina högaklackade stövlar, som jag just hämtat hos skomakaren efter en dyr helrenovering. Nu haltar jag alltså fram mot hemmet.
Ett hem som för övrigt ser ut som ett bombnedslag. Ett hem man in nuläget inte direkt vill bo i. Redan i hallen avskräcks man, den liknar mer ett grustag fullt med geggiga galonisar och förkrympta icke-matchande vantar. I hemmet väntar vanliga sköna vardagssysslor som att tömma tvättmaskinen på sur halvmöglig tvätt, jaga bort torktumlarens luddinvasionen, jaga barn och leksaker och bära ut blöjpåsar och tömma och fylla diskmaskinen. Jag går på knäna (som för övrigt är lilablå och uppskrubbade efter morgonens träningspass). Men det är inte jag som inte orkar dra hela lasset hemma.
Även diskmaskinen verkar vara i dålig form eftersom allt porslin har små äckliga korn på sig som inte gått bort i disken. Orkar inte. Som final grälar jag lite med mannen om absolut ingenting (och jag vet att jag var den som borde bett om ursäkt, fan, ja men FÖRLÅT DÅ) och går sur och lägger mig bredvid sonen.

Dag 2. 12 timmar av 24 hell hours har gått. Inleder med ett träningspass som väl så här i efterhand får betraktas som dagens höjdpunkt. På väg hem, när jag är genomblöt och insmetad i svart gyttja som tränger in i varje por, börjar bilen krångla. Det är diverse varningslampor som blinkar och lite alarm som piper och varningsmeddelanden som flashas. Jag fattar bara hälften. Men jag fattar att det inte är bra.

Då gör jag det logiska (men likväl icke-konstruktiva) för varje kvinna med totalt ointresse för bilar: Jag ringer min far på mobilen och hoppas mirakulöst att han kan lösa problemen över telefon på 40 mils avstånd. Positivt här är att bilen faktiskt rullar ända till hemkommunen.

På vägen stannar jag för att lösa KAKELPROBLEMET. Kakelproblemet uppstod när jag beställde 2 ynka kvadrat kökskakel till sommarstugan för två månader sen. Då utlovades kaklet inom högst tre veckor. Överkomlig väntetid.

När sex  veckor gått hade butiken AQUA ROYAL I DANDERYD (hata hata!) inte ens hört av sig. Jag fick då ringa och tjata flera gånger tills de till sist upptäckte att de glömt att hämta kaklet sist de var i Italien.
Ny väntetid och inga ursäkter, inte ens ett ödmjukt tonfall trots att de uppenbarligen begått ett misstag.
"Vi åker bara till Itaaalieeeen en gång i månaden" försvarade de sig. OCH? DO I LOOK LIKE I GIVE A SHIT? Själv åker jag dit typ var tionde år men det betyder ändå att jag vill ha mitt jäkla kakel inom en rimlig tidsram. Typ i år.
Veckorna går. Inga livstecken från Aqua Royal.
Fick till sist ett telefonmedddelande om att kaklet kommit.
Över två månader har gått sen de lovade mig kaklet. Jag kommer för att hämta det och ska betala då de plötsligt informerar mig om att det tillkommer en fraktavgift på nästan 500 spänn. FRAKT? Ska jag lägga 500 spänn i frakt på något som är månader försenat? Och är det inte butikens problem att fixa frakten till en vara jag köper här i Sverige?
"Tyvärr det är från Itaaaaaalieeeen så det kostar så mycket i frakt alltså"
Jag blir helt galen. HELT GALEN.

Tyvärr biter det inte på den solbrända, glamourösa kvinnan med perfekta slingor och tunga smycken i kassan. Hon ser dyr ut, men försöker göra det på ett sånt där lite planerat nonchalant och charmigt sätt. När jag själv försöker mig på detsamma ser jag mest sjavig ut. Jag blir ännu argare.

"Du förstår det blir så häääär när man handlar med de här länderna, som itaaaaaalien" säger hon släpigt och inte alls ursäktande.
"Förstår du att vi hade hantverkare som väntade på det här kaklet i början på september? Förstår du att vi frågade extra om vi skulle få det i tid innan vi beställde eftersom det ska köras till vår stuga i norra Dalarna? Och förstår du att vi aldrig hört talas om en fraktavgift på 500 spänn på två ynkliga kvadrat kakel? exploderar jag.

"Det blir så hääär när man jobbar med Itaaaaaaalieeeeen " upprepar kvinnan oengagerat och jag får hejda mig från att slänga närmsta kakelplatta i huvudet på henne.
Mitt fortsatta tjafs leder ingen vart. Jag betalar (med guldkortet för att verka lite dyr och viktig jag med, där jag står i min noppriga reajacka från H&M och försöker behålla min pondus som arg, felaktigt behandlad kund).
Kassabimbon drar nästan 2000 spänn från mitt kort för dessa nu skamlöst dyra, skamlöst sena kakelplattor.

Vi går till lagret för att hämta dem. Hon hittar dem inte. Lite planlöst irrar hon runt i sin exklusiva märkestunika med armbanden dinglande, och rafsar bland kartongerna. Det är snuskigt och rörigt på lagret, vilket glädjer mig oerhört. Där föll lite av deras exklusiva image. Deras snordyra kakel för 6000 kvadraten förvaras i detta trashiga sunklager. Kassabimbon hittar dessutom inte ens min order.
"Harru tid att väääänta ett tag så ringer jag en kolleeeeeega?" undrar hon medans hon halvhjärtat lyfter på lite kartonger på hyllorna.
"Nej jag har inte tid att vänta. Jag måste till dagis" snäser jag och står med armarna i kors och glor uppfodrande på kassabimbon.

Helt otroligt. De har inte mitt kakel. Och vi upptäcker på beställningsordern att de dessutom har beställt det i fel färg. Ända från Itaaaaaaalieeeeen.
Det betyder att det tar nån månad tills jag möjligen kan få kaklet. Även om de redan dragit 2000 spänn från mitt konto. HATA AQUA ROYAL!

"Jag ska leta meeer så riiiiinger jag" säger Kassabimbon utan att göra några till synes större ansträngningar att hitta mina två kvadrat, två kvadrat som jag nu ångrar att jag någonsin beställt hos den här subban i den här vidriga affären.
Tomhänt åker jag hem. Tomhänt med tömt konto. Utan kakel. TOKFÖRBANNAD.
Önskar jag vore lite mer fransk. Eller kanske rent utav italieeeeeeeeensk. Då hade jag väl börjat välta hyllor där inne på kakellagret och krascha überteuer glasmosaik. Kanske rentutav skjuta någon i bästa maffiastil. Men jag är ju en mesig, trevlig lagom svensk så jag åker snällt därifrån med mitt kvitto som visar att jag blivit blåst på 2000 spänn. Och ringer mannen och mamma och snyftar lite för att det är så synd om mig.

Och värre ska det bli...snart följer 24 HELL HOURS part II – BILTRAUMAT.
Häng med.

Raveparty med NMT

Dagen inleddes otippat med ett rejält raveparty. Mitt första på flera decennier (om jag ens någonsin varit på ett, allt känns så diffust och oklart de där partyåren förra årtusendet)

Raven leddes av Håkan som i vanlig NMT-ordning överraskade på flertalet sett, varav det mest överraskande var att visa en ny och mänsklig framtoning. Detta helt i enlighet med Nordic Military Trainings nya softa hemsida, där instruktörerna numer profilerar sig med mysiga mänskliga livsstilsbilder. Förmodligen för att inte skrämma bort någon (även om Sebastian fortfarande ser regelrätt livsfarlig ut där han stirrar in i kameran med vild och stridslysten blick)

Back to the 6 o'clock NMT RAVE
Här har vi dagens TOPP 7 SKÄL TILL ATT DAGENS PASS KAN KALLAS RAVE PARTY:

1. Det var mörkt. Jag menar riktigt mörkt.

2. Det vimlade av massa sköna, men inte helt identifierbara människor

3. Det fanns neonfärgad partybelysning strategiskt utplacerad.

4. Vi dansade den välkända ZOMBIEDANSEN med rakt utsträckta armar en övervägande del av partyt.

5. Folk däckade i tur och ordning och föll under pust och stön till marken.

6. Vi fick vid ett flertal tillfällen bära runt på till synes avsvimmade människor.

7. När raven närmade sig slutet så urartade det hela i ett tumulttartat boxningsslagsmål.

Empatilöst onsdagspass

Vaknade till vid morgonens uppställning av ett välbekant - och numer närapå trivsamt - RYTANDE. För bara åtta veckor sen skulle det ha skrämt skiten ur mig. Idag log jag förväntansfullt. För reportern i mig bara dyrkar dessa spontana speeches från en man som talar i idel one-liners. Idag utgjorde inget undantag:
– TYVÄRR HAR JAG GLÖMT MIN EMPATI HEMMA IDAG! NI VAD DET BETYDER – NI SKA FÅ JOBBA ÄNNU HÅRDARE..

You guessed it. Magstarke Magnus i högform en onsdag morgon på Östermalms IP.
Och om du gissade rätt så kan du säkert också gissa fortsättningen:
Kuta hit och dit. Tävla uthållighet i plankan. Bära bildäck. Jogga runt med varann på bårar kors och tvärs. Tävla sittande med benen i 90 graders vinkel.

– IDAG SKA VI SKILJA AGNARNA FRÅN VETET! vrålade Magnus vidare.
Agnarna måste ha varit Team Staffan. För Team Leif - mitt lag, det VINNANDE laget, borde ju rimligen vara vetet. Fast helt säker är jag inte för jag har aldrig förstått mig på det där med sädesslagens framtagningsprocesser trots att jag är från landet. Men det gick ganska dåligt för Team Staffan. Efter vareviga tävlingsmoment beordrades de hämta den gröna ryggan som förlorarlaget fick släpa runt på som straff.

Och jag måste säga att jag är oerhört lättad att vi slapp ryggan. Jag fattar inte att jag sprang en mil i lördags för jag var totalt slut redan efter ett par vändor på Prisextras parkering denna morgon. Kan ju bero på att varje jogg från plats till plats går i 4-minuterstempo med Magnus. Det är inget jävla såsande det är fråga om, utan det gäller att lubba för livet. Irriterande nog så finns han alltid där på vänsterflanken, med tunga kängor och gigantisk ryggsäck springer han oberörd förbi oss alla med lätta steg, medan jag flåsade på och önskade att någon skulle förbarma sig och putta mig i ryggen framåt. 

Trots att det för första gången på länge var en överraskande fin och regnfri morgon blev jag blöt. Detta efter att vi fått den briljanta idén att tömma bildäcken på regnvatten där vi stod, ett übersmart drag trodde vi i Team Leif. Fast det var innan vi insåg att vi skulle lägga oss ner exakt där pölarna befann sig. Scheisse.

I övrigt var det en fin morgon. Och vid hemgång var jag till och med sugen på att köra lite spontana armhävningar som komplement till passet. Det måste väl ändå vara ett gott tecken?

Måhända närmar jag mig formtopp nu fyra dagar EFTER Tjur Ruset? (Scheisse nummer zwei)
Tjur Ruset part II - by Brutal Bruno

Smärta. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg enbart om smärta idag. Då tänker jag i synnerhet på smärtan i mina smalben, som uppstod under morgonens pass lett av Brutale Bruno.
Men, som käre Bruno brukar påpeka; smärta är bara svaghet som lämnar kroppen.

Därför ska jag inte fördjupa mig ytterligare i min självömkan över mina buckliga, uppskrapade, lilablå ben. Det är ju som tur var ett tag tills man måste visa sig barbent igen. Har jag tur hinner mina skador precis läka ihop tills dess.
Dagens pass var i korthet inget annat än Tjur Ruset part II.
Med vissa marginella, men ändock tongivande, skillnader:

 1. Man blev blöt och nedkyld redan den femte minuten, istället för den femte kilometern, tack vare gyttjekräl och "ta skydd" i vattenpölar. Detta för att säkerställa att man fick vara nerkyld och geggig i hela 75 minuter, istället för bara en futtig halvtimme.

 2. Det fanns inga vätskekontroller. Detta trots att passet pågick längre än Tjur Ruset part I i Västerhaninge.

 3. Man lurades. Då alla vi som sprungit Tjur Ruset duperats att tro att vi skulle slippa röret, tvingades vi som var "lite tuffare" istället krypa röret mot det forsande vattnet.

 4. Man straffades. Att jag aldrig kan hålla käft. Min lättade kommentar om att vi slapp kräla nerför trappen till IP vid passet slut ledde omedelbart till att undertecknad fick kräla tre varv nerför trappen. Första varvet gick lysande. Andra något sämre. Tredje varvet skrapade jag bort flera lager skinn på de där satans stålkanterna på trappstegen.

 5. Man fick ingen medalj. Trots att vi förnedrade oss i gyttjan, hetsades genom det vattenfyllda röret, krälade bland brännässlor i mörkret.

 6. Man fick ingen påse med banan efteråt. Även på följande kaffe och bulle lyste med sin frånvaro. Inte heller stod det någon sambo där med fleecefilt och tétermos och hyllningstal för väl genomfört pass.

Nu längtar jag redan till onsdag 6:15.
Tjur Ruset part III anyone? Magnus? Jonas? Kom igen nu rå! Johan då?

See you there.

Tjur Ruset - a survivor story

Sandigt, lerigt, blött och kuperat. Jävligt, kort och gott.
Men det var väl väntat. De måste ju göra skäl för payoffen "årets tuffaste terränglopp", det förstår man ju.
Vad man däremot inte helt förstår är hur 4612 galningar ändå frivilligt gått och anmält sig till loppet. Och BETALAT för denna gyttjiga plåga.
Mest obegripligt av allt är att jag var en av dem - även om min anmälan var en romantisk överraskning från Mannen (själv kanske jag hade hoppats mer på nåt i stil med en spabehandling..)

Årets Tjurrus gick från klarhet till klarhet. Tävlingsledaren Staffan Skog (som nedan beskriver loppet kilometer för kilometer) och jag har bitvis olika uppfattning om årets bana. Men vi tycks vara rörande överrens om att det var tufft och tungsprunget. En utmaning från början till slut.
För mig var det en utmaning bara att hitta till Västerhaninge. Efter att jag dirigerat bilen åt helt fel håll och vi snurrat runt i ett oändligt industriområde i tjottahejti med bara 35 minuter till start fråntogs jag mitt uppdrag som kartläsare. Hann precis slira ner i sandtaget där starten gick och nåla fast nummerlappen, innan det var dags..


Här följer höjdpunkterna (eller snarare the low points) för löpare 690.
 • Kilometer 1: Tungsprungen. Det är kuperat och underlaget är sand
Tja, what can I say. Det är bara att hålla med. Att starten går RAKT UPPFÖR ETT SANDTAG la ju ribban för resten av loppet. Tvärbrant mördarbacke som tog slut på löpare 690 redan i inledningsfasen.

 • Kilometer 2: Lite snällare terrängspår än inledningen.
 • Snällare, sure. Men det tog typ hela andra kilometern att hämta andan efter inledningen i sandtaget. Jag var redan här sugen på att lägga ner det hela. Hade alla ursäkter klara - dålig form, penicillinkur, spik i foten. Typ.

 • Kilometer 3: Kuperat, något av en berg och dalbana.
 • Trött. Jag var trött redan när vi passerade skylten med 2 km, vilket ju är lätt nedslående när det är 8 vidriga km to go. Men det var riktigt roligt i skogen att på en trång stig kuta på över stock och sten. Då glömde man åtminstone tänka på hur trött man var, man hade ju fullt sjå att klättra uppför små bergknallar, surfa utför densamma, parera grankvistar i ansiktet och slira mellan gyttjepölarna. Vilda musen är kanske inte helt fel som jämförelse, after all.

 • Kilometer 4: Terrängspår med goda möjligheter att springa om andra löpare.
 • Segt. Kanske är det för att jag inte ens GILLAR att springa som just de rena, raka löppartierna kändes värst. Jag kan inte direkt säga att jag upplevde mig ha "goda möjligheter att springa om andra löpare". Jag ville snarare lägga mig ner vid sidan och apatiskt betrakta dem. Och åka fyrhjuling tillbaka till sandtaget.

 • Kilometer 5: Börjar snällt, men efter hand blir det blötare när banan går över mossar. Det kan bli lerigt på vissa sträckor.
 • Årets understatement. "efter hand blir det blötare"?? "Kan bli lerigt"???? Skojar han eller? Vi klafsade genom värsta vattenfyllda dikena. Tårna domnade direkt. Fötterna blev till isklumpar som vägrade samarbeta. När vi nådde skylten "5 km" ville jag lägga mig ner tvärs över spåret. Efter alla dessa vidriga vedermödor har jag HÄLFTEN KVAR? Och de tror att jag ska bli peppad av denna information?

 • Kilometer 6: Löpning på väg och på terrängspår med några vattenpassager.
 • Ok. Jag vill bara förtydliga att det mr Tävlingsledare kallar "några vattenpassager" i själva verket var 200 meters löpning i ett KÄRR MED GYTTJA UPP ÖVER KNÄNA. Man visste vad som komma skulle när man hörde tjejerna framför vråla i falsett. Man upptäcker nya sidor hos sig själv när man utmanar sig med sån här galenskap. Typ att jag gick igång på de VÄRSTA bitarna av loppet. Att jag leende klafsade mig genom träskmarken, med gyttjestänk långt upp i nacken. Att jag, som i vanliga fall tar 40 minuter på mig att kravla ner i en tempererad simbassäng, nu tveklöst kastade mig i en sörjig brun flod och plötsligt fann mig med iskallt bajsbrunt vatten upp till armhålorna. Och liksom, ja inte kanske gillade det men ändå. Gick igång på det. Att hoppa ner gick ju förvisso snabbt, att komma upp var värre. Två gånger trillade jag i innan jag till sist lyckades sticka händerna i gyttjan och kravla mig upp. Stelfrusen, genomblöt, tung och stum i benen. Det var bara att springa på för att få upp värmen...

 • Kilometer 7: Kuperat.
 • Håller med. Fast i det här läget var jag i något slags koma och liksom bara hasade på. Det kan bero på att min kroppstemperatur i föregående moment sjön till typ 35 grader. DÅ hamnar man lätt i koma. Nu började jag bli riktigt trött. Typiskt för det är ju nu, med några kilometer kvar, som det var läge att öka. "1:05, Sofia, 1:05!" ekade i mitt huvud. En vinare och en hel del självförtroende och ära stod på spel. ÖKA SOFIA!

 • Kilometer 8: Löpning på terrängstig. Backigt.
 • Jamen tar det aldrig sluuuuuuuuuut?

 • Kilometer 9: Lättlöpta stigare med några uppbyggda hinder.
 • Hindrena var inte mycket att snacka om. Come on, några bildäck utgör knappast ett hinder. Så det enda hindret som då återstod var en kamouflerade kryppassage. En baggis. OM man hade SETT den vill säga.
  Oturligt nog så var jag fullt upptagen med att hälla sportdryck över bröst och mage och såg försent tunneln framför mig, så när jag störtdök gjorde jag en grov missbedömning på avståndet. TJONG ekade det när mitt huvud smällde i järnstången med full kraft. Jag föll platt ner i gyttjan och försökte för ett ögonblick avgöra om jag fortfarande var vid medvetande eller ej. Sen var det bara att börja kräla i gyttjan och springa vidare. Med eller utan hjärnskakning...

 • Kilometer 10: Krävande avslutning. Sandigt och kuperat.
 • Back in the sandtag. Fan.  O-r-k-a-r i-n-t-e. Hasade mig uppför backen och rullade i princip utför. Trots att jag nu såg målgång kunde jag inte röra benen fortare, de satt liksom fast i sanden. Mest irriterande av allt var att jag visste att jag hade det i kroppen, jag kunde bara inte motivera mig själv att öka. Jag skulle behövt en Brutale Bruno eller Magstarke Magnus som vrålade på mig för att få fart. Så såg jag herrarnas start gå av stapeln och visste att klockan var tolv, jag hade fortfarande chans att vinna vadet! Med nya krafter segade jag mig mot upploppet. Jag kände mig inte direkt som en stark, muskulös, kraftfull Tjur, utan snarare som en utsliten gammal mjölkkossa. I början på upploppet får jag i ögonvrån syn på en grön NMT jacka och hör Jens ropa: Du har 45 sekunder på dig att få en vinare. Eller nåt liknande. Allt ter sig lite drömlikt så här i efterhand. Jag hade ännu knappt vaknat ur komat min kropp försattes i när den nedkyldes till 35 grader där borta i den leriga isvaken. Spurta nu för he-e Sofia, spurta! tänkte jag och flåsade på.

  Målgång på 1:04:23
  JAG VAAAAAAANN! JAG VANN JAG VANN JAG VANN!
  Nej, jag vann inte loppet, utan kom på plats 166 (vilket inte är så illa pinkat av en nybörjare bland uppåt 800 damer).
  Men jag vann ändå en stor seger.  Jag vann inte bara ett vad och en vinare, jag vann en seger över mig själv.

  I did it. Jag hatade nästan varje minut av det.
  Och jag kommer självklart att göra det igen nästa år - fyra minuter snabbare!


  Bilder från årets TRÄSKLOPP hittar ni här:
  http://www.marathon.se/bilder/bilder10.cfm

  Tjurruset nästa

  I morgon är det dags. Min sena debut. Har jag en liten Evy Palm-löpare inom mig så är det dags att hon visar framfötterna i morgon. Det är då jag ska springa Tjurruset, ett tufft terränglopp på 10 km. Genom träsk och vattendrag, över hinder och stockar och stenar, uppför backar och genom vattendrag. Jag bävar.

  Jag är dessutom i sällsynt dålig form, trots att jag faktiskt gjort seriös research kring hur man ska ladda inför ett lopp för att formtoppa sig. Typ träna hårt. Sen vila. Sen jogga lätt. Sen tömma sig på kolhydrater. Sen vräka i sig kolhydrater.

  Det stod inget om att man skulle hetsäta bullar och godis en hel vecka under devisen "ladda med kolhydrater", ingen har heller nämnt att det ger några som helst fördelar att dra i gång en penicillinkur mot urinvägsinfektion. Att klämma in ett akutbesök hos kiropraktorn på grund av ryggproblem verkar inte heller helt optimalt som uppladdning. inte heller rekommenderas att tokstressa med jobb och vab-dagar och deadlineångest sista veckan så att man framkallar akut magkatarr, eller att varva skumpa med tårta, godis, stark thaimat och hemmarullade chokladbollar sista kvällen.

  Men det är precis så min uppladdningsvecka har sett ut. Jag har inte ätit så här dåligt på över ett år. Hopplös är vad jag är. Jag har så satans dåliga karaktär.
  Så här sitter jag nu, helt utslagen i Idolsoffan, übermätt med magont och ångest. Idag orkade jag knappt gå uppför rulltrappan jag vanligtvis spurtar uppför i Mörby. Jag är en spillra av mitt tidigare så starka jag. I nuläget flåsar jag bara av att skriva lite på tangentbordet.

  Det gör mig extra nervös inför morgondagen. Jag har aldrig sprungit ett lopp tidigare. Ok, åtminstone inte sedan 1987 då jag sprang en kvartsmara mot Ingo Johansson och Floyd Patterson. Inte heller då hade jag lyckats nåt vidare med min formtoppning. Jag hade nyss blivit utskriven från sjukhuset och hade lunginflammation, men lyckades ändå på ren envishet hasa mig runt 12 kilomter i samma tempo som Ingo. Och jag tog i så jag nästan svimmade av syrebrist över mållinjen, för att åtminstone komma i mål före Ingo. Han var ju trots allt typ 50 år äldre än mig - och 100 kilo tyngre.

  I dag känner jag mig som Ingo - tung och gammal och trött. Frågan är om jag ens kommer i de där korviga tightsen i morgon efter en veckas hetsätning.

  Snälla håll tummarna för mig!
  I need it.

  Bältros och Teletubbies

  Bältros. Min tvååring har bältros. Jag menar – vad är oddsen?
  Har någon någonsin tidigare drabbats av bältros i dagisåldern? Det är ju en pansionärssjuka!
  Hon sänker förmodligen medelåldern i patientgruppen med cirka 70 år.

  Sjukdomen har dessutom visat sig vara seg och utdragen. Vi är nu inne på vecka två och situationen börjar bli ohållbar av flera anledningar:
  1. Bältrospatienten själv är adhd-überpigg.
  2. Min jobbstress börjar bli påtaglig.  För där har jag ju knappt hunnit visa mig den senaste tiden. Och det är svårt att jobba strukturerat och effektivt hemma när man samtidigt tvingas höra på Teletubbies PÅ DANSKA (fel på dvd:n så det går inte att byta språk). Trodde ni att Lala och TinkieWinkie var outhärdliga på svenska eller engelska, måste ni köra filmen några varv på danska. Det toppar allt man trodde var möjligt.
  3. Dagarna blir lätt lite sega när man tvingas hänga i ett rörigt hus och Teletubbies representerar kontakten med omvärlden.
  4. För att höja stressnivån ytterligare en tio snäpp har jag inte kunnat träna den här veckan. Blir tokig om jag inte får plågas under tortyrliknande former i Liljansskogen snarast av hårda män i kamouflagebyxor.

  Jag älskar min dotter. Och visst är det mysigt att vara hemma och gosa med sin gullunge och läsa Totte Bygger och Viggoboken 3457 gånger dagligen. Men inte i två veckor – när man har massa deadlines på jobbet.
  Inte ens tvååringen själv är nöjd med situationen längre. I morse stod hon iklädd pyjamas och gula gummistövlar och vrålade i farstun:
  VILL GÅ HEEEEEM! ALMA GÅ HEM TILL "DADIS"! HEM TILL MAGGAN OCH MARIANNE!

  Det är högst oroande att hon, efter två år i vår familj, tror sig BO på på dagis sunkiga småbarnsavdelning. Och att hon tycks tro att även förskolefröknarna bor där (de vill ju knappt vara där sina 40-timmar i veckan..).
  Jag måste ta ett allvarligt samtal med dottern och reda ut begreppen. Förklara skillnaden mellan en KÄRLEKSFULL FAMILJ och SLAPPA KOMMUNALA DAGISFRÖKNAR.

  Men först ska vi se på Saltkråkan. På finska. Jag skämtar inte. Och det kan inte hjälpas, Tjorven och farbror Melker låter liksom inte som sig själva på finska. Som tur är så har dvd:n pajat och hakat upp sig, så vi ser bara de första sju minuterna av filmen, om och om och om igen. Börjar bli riktigt bra på vissa av replikerna.
  – Kiitos, Tjorvalainen!

  Pantmorsan på utflykt

  Det var obehagligt men oundvikligt. Det gick inte skjuta upp det hela en dag till. För det gick nämligen inte att öppna att garaget utan att lådor och kassar med burkar och flaskor välte med ett brak och rullade ut på ett såväl ofräscht som hälsovådligt sätt. Det hela hade dessutom pinsamt hög alkisfaktor.
  Och detta utan att vi nyblivna träningsnarkomaner knappt ens dricker en slurk lådvin till helgen längre.

  Vårt problem är inte spriten. Vårt problem är tidsbristen och vår förmåga att skjuta obehagliga måste på en obestämd framtid. Hela alkissamlingen av flaskor och burkar har hängt kvar sen mannens 40-årskalas i somras.
  Men hittills har ingen ledig kväll eller helg känts som en bra helg att åka till sopstationen med en fullpackad, ölstinkande bil och sortera flaskor.

  Men nu gick det som sagt inte att blunda för problemet längre. Cyklarna fick nämligen inte plats i garaget, inte barnvagnarna heller. Därför tog jag saken i egna händer. Jag packade flaskor (467) och burkar (fler) och ölbackar (för många), barnpallar (2), ungar (3) festisar (3) och bananer (5) i bilen.

  – Nu ungar, nu ska vi PANGA GLAS! Vi ska på PANGA-GLAS-KALAS! hojtade den tokroliga mamman medan hon försökte förtränga det faktum att den första organiserade aktiviteten hon tar sig för med sina tre barn på flera månader är att åka till Täby Centrum OCH PANTA SPRITFLASKOR.
  Vad hände med sköna eftermiddagar på Naturhistoriska, utställningar på kulturhuset, skogspromenader med korvgrillning?
  Nä pinsamma pantmorsan klämde in ungar och flarror i sin halvtrasiga Espace och drog till centrum. För att panga vinare.

  Jag parkerade olagligt i Täby Centrum och parkerade sedan de medhavda barnpallarna under vit respektive grön kontainer (redan här fick jag lite mystiska ögonkast från förbipasserande). Sen var det bara att köra. Att hålla en låg profil kändes viktigt, men snart drog vi ändå blickarna till oss. Det var ett väldigt rasslande med kartonger och slaskande med burkar och kassar och hinkar (!) (Ja såna som mulle-familjer plockar bär i, som vi då uppenbarligen förvarar vinflaskor i). Sönerna stod uppflugna på varsin medhavd barnpall för att nå upp till hålet, där de i rasande tempo pangade ölflaskor och gamla Chenet-flaskor. På det stora hela var det en mycket decibell-stark aktivitet.

  "Visst vinner jag mamma?" frågade femåringen ivrigt medan han pangade flaskor som om han jobbade på ackord. Tröjan och jackan var dränkta i ölslattar och han tömde ogenerat falskorna rakt på trottoaren. Jag kände mig helt svettig och skämmig och som typ värsta hemska alkomamman. Det hela hade liksom spårat ur. Men det fanns ingen återvändo, det var bara att assistera och förmana och bära fram nya lådor till mina små barnarbetare och det pangades glas så att det ekade i hela Täby Centrum.

  Folk gick förbi och gav oss ogillande blickar. En och annan kom travande med en medhavd systemetkasse med månadens blygsamma flaskskörd, och kastade oroade blickar in i vår gigantiska Grand Espace som var fylld med beviset på vår hejdlösa alkoholkonsumtion.
  Kolla alkismorsan. Snacka om att hon har sugit i sig en del på sistone. Och då har hon väl ändå tryckt ner vinboxarna direkt i soptunnan. Och så har hon TRE UNGAR! Nån borde ju anmäla henne!

  Detta medan jag försökte kontrollera en fullständigt bindgalen tvååring som vrålade "ALMA ÅSSÅ PANGA" och fick än fler förbipasserande att lägga märke till våra förehavanden. Trots att planen var att få henne att sitta kvar i bilstolen fann jag mig snart lyfta upp henne och sedan förse henne med vinare så att hon också fick panga glas. För vi hade ju så kul på det här panga-glas-kalaset.

  Som tur var visade sig mina barn vara helt grymma naturbegåvningar på panga-glasfronten. Det hela var över på sju lååånga minuter. Socialen hann inte komma. Inte p-vakterna eller polisen heller, trots att det uppenbarligen var olämpligt barnarbete det handlade om. Väl i bilen igen festade vi lättat på bananer och festisar och firade att vi klarat uppdraget.

  Mission impossible completed.
  Men pantmorsan kommer hålla låg profil i Täbban ännu ett tag framöver.

  Bankbyte, anyone?

  Dagens tema verkar som sagt vara pengar. Hämtade barnen på dagis/skola.

  Setting: I bilen.

  Scenario:
  Klämkäcka mamman vill konversera och vara en god mor:
  - Så killar, berätta hur det var idag då?
  Sexåringen med problemtyngd stämma:
  – Hörde att bankerna har problem.
  Mamman gapar:
  – ???
  Sonen fortsätter med dov och allvarsam stämma:
  – Alltså, många folk vill byta bank just nu.
  (Mamman fortfarande stum)
  Femåringen nickar instämmande och frågar med stort allvar:
  – Anton, tänker du byta bank?
  Sexåringen begrundar detta en lång stund.
  – Nej. Nej det tänker jag inte.

  Ridå.

  Jamen alltså vad PRATAR DE OM på dagissamlingen nu för tiden???

  Pengagalen tvååring

  Pengar. Allt handlar alltid om pengar. Börsen störtar, konjunkturen viker, sjukpenningar dras in och bank-chefer cashar in feta och omotiverade bonusar.
  Och själv tänker man ju också ganska mycket på pengar. Särskilt om man inga har. Och särskilt när man vill renovera ett badrum som läckt vatten i fyra år, eller bygga ut en 90 kvadratcentimeter stor hall som ska rymma fem personer med geggiga galonisar (ok, jag och R kanske inte direkt brukar ha på galonisar VARJE DAG men ändå).

  Mina söner har fått varsin spindelmannen plånbok och har fått börja jobba för pengarna. Det går sådär. Förra sommaren plockade de typ tusen ruttna äpplen i trädgården och skulle belönas med 18 kronor vardera (priset på en Dajmglass). Dessvärre hann Dajmglassen gå upp i pris innan de ens fick ut sin lön. Kanske är det därför de varit extremt omotiverade på jobbfronten på sistone.
  Och det är förvisso bra om de lär sig jobba för stålarna, men de kan ju knappast få betalt för allt de gör hemma. Sen systemet infördes har sexåringen inte lyft ett handtag. Han vill ha minst femtio spänn för att duka fyra tallrikar. Det hela har spårat ur.

  Oroande är även att tvååringen har börjat visa ett extremt intresse för pengar i så unga år. Visserligen är hon mogen för sin ålder (hon har bältros som typ bara drabbar 80-åringar, visar tydliga pubertala tendenser och väljer kläder i över en timme varje morgon), men ändå. 
  Plånbok har hon visserligen ingen, men hon har snott en gammal sminkväska som nu får agera plånbok. Problemet är bara, ur tvååringens perspektiv vill säga, att hon inte har några pengar i den.
  - Alma åsså pengar! säger hon uppmanande och visar argt sin tomma sminkväska. Anton pengar, Alfred pengar, Alma ÅSSÅ PENGAR!
  (Dream on baby, tänkte jag och trodde att det hela liksom skulle ebba ut, rinna ut i sanden)

  Icke. För tvååringen är en mycket påstridig och envis ung dam. För att komma till rätta med det här ekonomiska dilemmat har hon börjat stjäla från sina mer bemedlade bröder. Plötsligt var sminkväskan smälltjock med mynt och två länsade spindelmannenplånböcker gick att finna i ett hörn av vardagsrummet.
  Brottslingen ställdes till svar och gav tillbaka åtminstone en del av sitt byte (hon hade dessvärre hunnit förskingra ett och annat mynt redan). Och lade sig sedan åter i position på golvet (tänk framstupasidoläge) och galltjöt sitt mantra:
  - ALMA ÅSSÅ PENGAR! ALMA ÅSSÅ PENGAR! ALMA ÅSSÅ PENGAR!

  Ja du min dotter, det är dags att lära sig att livet är orättvist. Att pengar inte bara kommer till en så där utan vidare. Att man inte får vad man vill ha bara för att man tjatar och gormar och kutar runt med en sunkig sminkväska.
  För i så fall vore jag ju redan rik.

  Gyttjebad part II.


  Det var drag under militärgaloscherna i dag. Brutale Bruno var inte bara brutal, utan dubbelbrutal.
  Jag är osäker på om jag fortsättningsvis ska kalla honom för DBB (Dubbel-Brutale Bruno) eller Geggamojja-Bruno. DBB är liksom snärtigare, mer catchy, fast det låter som en korsning mellan ett tyskt tågbolag och ett gulligt pojkband med homosexuella inslag. Geggamoja-Bruno en mer målande beskrivning som liksom fångar essensen av dagens NMT-pass.

  Det jag däremot är säker på är att DBB hade filat rejält på dagens pass. Rekat terrängen. Hittat de där riktiga smultronställena: De gyttjigaste kvadratmetrarna i hela Liljansskogen, med tre decimeter svart gyttja, kryddat med vattenpölar, inramat av brännässlor och dekorerat med rikliga mängder hästskit. En härlig kombo, särskilt om man ombeds att kräla i den av en man med en röst som inte tål motsägelser.
  Och med en brytning som är irriterande lik min sambos.

  Jag anade att dagens pass skulle bli något alldeles extra redan vid uppvärmningen. Det var då vi ombads att klafsa över ett gyttjeparti, klättra över ett staket, krypa under samma staket, och klafsa i gyttjan tillbaka. Tio gånger. Sedan bjöds det på lite vila i plankan. Innan vi skulle jogga på in i skogen för att handlöst kasta oss t på magen. Igen. Och igen.
  Fortare!. Ännu fortare! (dvs hårdare) (ok, det kanske inte lät riktigt så porrigt när vi slängde oss ner på den stenhårda grusvägen rakt i en hästbaja). Sen upp och jogga. Sen ner igen i ett rasande tempo, på mage, på rygg, mage igen..
  "Just nu är jag inte imponerad av era insatser" röt Bruno just när jag tyckte att jag på ett riktigt hämningslöst sätt kastade mig i backen. Straffet blev tio armhävningar. Och lite situps när vi ändå var i gasen. Tja, vad säger man? HÄRLIGT förstås!

  Efter detta bjöds det på en liten uppfriskande språngmarsch med en träningskompis på ryggen, innan vi fick vila som sardiner på rad. I plankan. Då introducerade Bruno den briljanta idén att vi skulle kräla i den klaustrofobiska tunneln under varandra när vi stod i plankan. Ett mycket bra initiativ, som inte bara skrapade upp hål i löpartightsen såväl som knäna och armbågarna, utan själva ålandet i tunneln bjöd även på en aromatisk upplevelse av den mångfald av svettodörer som marknaden bjuder.
  Då jag med neutral stämma påpekade att det här med att stå i plankan i tio minuter medan folk krälar under en var en synnerligen lysande idé, peppade Bruno mig genom att lova att "detta var bara början". HÄRLIGT!

  HÄRLIGT ska bli mitt nya ledord i tillvaron. För tillvaron är ju faktiskt härlig – även då man står i plankan med kramp, iklädd fåniga tights dränkta i lera, och har en aldrig sinande ström av svettiga människor som krälar under en. Självklart var det även härligt när vi nådde tidigare nämnda smultronställe, och fick tillfälle att pröva på gyttjebrottning i dess finaste form. Bland vattenpölar och brännässlor.

  Jag tror det var rädslan för att omfamnas av kombinationen vidrig gyttja-brännässlor som gjorde att jag heroiskt höll mig på benen genom tre brottningsmatcher. Detta, eller att min motståndare inte heller var vidare sugen på att gegga ner sig i det stinkande träsket bland hästbajorna. Härligt var det så klart. Att vi slapp geggan alltså.

  Utifall att någon mot förmodan tappat värmen hade Bruno ännu en lysande idé på lut (ja sade ju att han laddat och planerat dagens plågopass hela helgen). Vi skulle kuta tre gånger i full galopp uppför en lerig slänt och över ett staket. HÄRLIGT förstås.
  Och ännu härligare var självklart att få vila "sittande" i 90 graders benvinkel. I luften. Men nu närmade vi oss som tur var la grande finale! Efter en rask jägarmarsch mot den stora gräsklädda gläntan, vill säga. Där bjöds det fler sköna övningar, som lite nackbrottning med skönt geggiga handskar. Härligt!
  För man har ju längtansfullt undrat hur det skulle kännas om nån gnuggade in hästbajs i ens nacke med en dyblöt handske okristligt tidigt på morgonen. Nu vet jag.

  Så kom då den stora finalen: Vi ställde upp oss i två kolonner mot varandra och höll varandras händer. Sen var det bara för förste man på tur att kuta mot oss och flygande i en slags stålmannen position (minus mantel) hoppa upp på våra händer, för att sedan studsas framåt i ledet. Alla fick vi pröva på denna HÄRLIGA flygtur.
  Själv lyckades jag oförklarligt få spinn och vända mig på rygg mitt i studsandet (vilket Bruno kommenterade med "Diva").

  Sen var det äntligen dags för språngmarsch mot IP. HÄRLIGT tänkte jag. Det var innan jag förstod att vi skulle köra jägarmarsch tillbaka. I kombinationen ANK-GÅNG och HÖGA GRODHOPP. HÄÄÄÄÄÄÄÄRLIGT!
  För det är ju inget som går upp som lite mjölksyra och kramp i benen efter ett geggigt tortyrpass.

  Och idag var Bruno verkligen i osedvanligt god form. De kreativa idéerna bara rann ur honom i en aldrig sinande ström. Därför räckte det förstås inte att bara liksom kräla hemåt på skakiga ben och vackla nerför trappan till IP. Nej vi skulle självklart ner på mage och åla nerför trappen.
  Jamen va härligt va!

  Hur passet avslutades?
  Med 20 höga hopp så klart.

  HÄRLIGT!

  Du kan rädda liv

  Ta från de rika och ge till det fattiga. Inte direkt ett nytt koncept. Men Peter Singer, med sin bok Det liv du kan rädda (2009) väcker tankar. Ställer saker på sin spets, ställer oss mot väggen. För vad det ytterst handlar om är vad du står för. Vem du vill vara.

  Köper du lyxväskan av det statushöjande märket – eller är det ok med budgetkopian för en bråkdel av priset?

  Om alla nöjde sig med biliga väskan och gav överflödet till behövande – visst skulle det göra skillnad. Det är det Peter Singer vill visa med sin bok. Att Du kan göra skillnad. Vansinnigt stor skillnad. DU KAN RÄDDA LIV.

  Tio miljoner barn om året dör av svält. Det blir 27 000 barn om dagen.

  Hur många av dem kunde du ha räddat? Till vilket pris?

   

  För tio år sen jobbade jag på soptippen i Guatemala City. Varje dag köpte jag bröd till soptippsbarnen, det kostade mig 16 kronor för 80 frallor. Det är mycket bröd för pengarna. I månader efteråt räknade jag allt i bröd. Min vanliga fika, hoppsan − 600 frallor. En drink eller två gick på tusen frallor. TUSEN.

  Det fick mig att må illa. Jag mindes hur girigt treåriga föräldralösa Marisol tuggade i sig den där torra frallan, slickade upp varje smula, innan hon kröp in i min famn. Det förändrade mig och jag trodde det skulle vara för alltid.

   

  Sen glömde jag. Blev bekväm. Tittade åt andra hållet när jag mötte Situation Stokholms försäljare. Fick allt högre huslån och allt mindre ”över” till Rädda Barnen, Röda Korset, Green Peace, Amnesty..organisationer jag tidigare varit stolt bidragare till.

  Skämdes inombords men försökte intala mig att jag faktiskt inte ”hade råd”. Att jag och min familj behövde de rätta kläderna, prylarna, fondtapeterna och espressopodsen för att passa in, vara rätt, hålla måttet. Det kostar att leva, intalade jag mig.

   

  Jag räknar inte frallor längre. Och jag köper inte snordyra väskor. Men jag köper latte varje dag, en vardagslyx som jag, i ett försök att rättfärdiga den, har döpt om till ett ”måste”. ”För att ta mig igenom dagen”.

  En latte − det är 160 frallor. Frallor som hungriga barn behöver, för att DE ska ta sig igenom dagen. För att överleva.

  Så – vad vill jag stå för? Vem vill jag vara?

   

   

   


  Förändring på G.

  Jag vet. Det är NÅGOT TJATIGT att jag bara skriver (läs: skryter) om min träning nu för tiden.
  Som om jag inte gjorde något annat än tränade. Och tja, det är ju ungefär så det känns. Hur nu totalt 3 timmar och 45 minuter i veckan kan bli så betydelsefulla i ens liv är ganska ofattbart.
  Veckan har ju faktiskt hela 168 timmar. Det betyder att jag ägnar 164 timmar och 15 minuter åt annat än att träna varje vecka.

  Ändå är det enda jag tänker på, pratar och skriver om, min träning.

  Get a life Sofia, tänker man ju gärna i det läget. MEN DET ÄR JU PRECIS DET JAG HAR GJORT!!!
  Efter att ha hasat runt med barnvagnar och skötväskor och mammalatte och tröstshopping och tröstfika och tröstdokusåpor och tröstchoklad i drygt sex år känns det som jag äntligen har skaffat mig ett liv.
  Ett träningsliv åtminstone.
  Nu återstår bara en uppryckning på övriga områden i livet.

  Önskelistan denna månad lyder som följer:
  1. Sluta laga halvfabrikat till barnen (och köpa hämtmat till oss vuxna).
  2. Sluta laga halvfabrikat till barnen och lära mig laga RIKTIG mat.
  3. Sluta laga halvfabrikat till barnen och börja gilla att laga mat över huvudtaget.
  4. Sluta laga halvfabrikat till barnen och börja planera veckomenyer och storhandla så där präktigt för få stressfria, hälsosamma middagar och största möjliga medlemsåterbäring från Coop.
  5. Sluta laga halvfabrikat till barnen och förvandlas till en kreativ, härlig, grönsaksdyrkande matmamma som bara svingar ihop kulinariska näringsriktigt sammansatta middagar i samma tempo som Tinas Cook Along.
  6. Fred på jorden.
  Ok. Det finns kanske några fler områden jag tänkte putsa upp lite, men man ska göra små små förändringar och klamra sig fast vid dem. Ett steg framåt, två tillbaka.

  Nästa vecka kanske vi hoppar blodpuddingen?
  Bara en sån sak (det är ju hur stort som helst)

  UPPÅT! FRAMÅT! FÖRÄNDRING!

  Härlig morgon med J.R.

  Tänk, när man talar om trollen...
  ..på väg från parkeringen mot Östermalms IP diskuterade jag vart Snygg-Jonas tagit vägen.
  (ja, alltså jag diskuterade inte helt med mig själv, utan med Magnus, även om jag i mitt komaliknande tillstånd förvisso vore fullt kapabel till att föra diskussioner med mig själv utan att det skulle förefalla som något särskilt anmärkningsvärt).
  "Jonas brukar köra så kreativa pass" sa jag (det var väl det vassaste jag kom på att säga just då, mest tänkte jag förstås på att han är så söt och snäll).

  Och så stod han där, i egen hög person. Med en överraskning i bakfickan så klart: THE ROPE.
  Med anledning av detta faller tyvärr det schysta smeknamnet snygg-Jonas, för nu blir det J.R. i fortsättningen.
  Jonas Rep alltså.

  JR ställde upp oss i två sköna kolonner och sen blev det kuta av. Med rep.
  Och styrkeövningar. Med Rep.
  Och Kräl och kryp – med rep.
  Och bära varann på ryggen - med rep.
  Springa baklänges. Med rep.
  Spurta i backar. Med rep.
  Och skutt och hopp, med - you guessed it - REP.

  Jag visste inte ens att man kunde göra så mycket med ett rep. Dra upp bilen ur diket och dra dragkamp är väl det enda jag använt rep till. Bondage har aldrig riktigt varit min grej.

  Men det var ingen hejd på allt JR fick oss att göra med det där jäkla repet. Och kul var det dessutom!
  När vi dundrade fram med repet i den allra vackraste trollskogen, med dimma mellan granarna och morgonsol som strålade ner på oss, så tackade jag gudarna för att jag även denna morgon övervann min trötthet och min kassa karaktär och tog mig in till träningen.

  För NMT och J.R. överraskade – igen.


  PS. Ha en härlig helg! Drar mig nu mot Norra Dalarnas vildmark där IT-teknik och mobiltäckning tyvärr ännu inte har vunnit mark.

  Nu är det jul här i vårt hus...


  En fotograf.
  Fem groteska lådor med julpynt.
  En överdimensionerad espressomaskin.
  En barista.
  En barista-flickvän.
  En kund.
  Två par ostrukna julgardiner.
  Elva lussebullar.
  Tre röda amaryllisar.
  Två julstjärnor.
  Fyra tända adventsljus.
  Sex koppar med latte.
  Tjugotvå färgglada apelsiner.
  Arton juläpplen.
  Flertalet mystiska fotograf-relaterade attiraljer.
  Plus en stressad redaktör - stylist - reporter - kundansvarig - fotoassistent - husägare - mama - allt - ett - kombo (MOI)
  Allt detta i mitt kök.

  Fine. So far so good. Det var bara det att när klockan blev fyra hade vi fortfarande
  En fotograf.
  Fem groteska lådorr med julpynt.
  En överdimensionerad espressomaskin.
  En barista.
  En barista-flickvän.
  En kund.
  Två par ostrukna julgardiner.
  Elva lussebullar.
  Tre röda amaryllisar.
  Två julstjärnor.
  Fyra tända adventsljus.
  Sex koppar med latte.
  Tjugotvå färgglada apelsiner.
  Arton juläpplen.
  Flertalet mystiska fotograf-relaterade attiraljer.
  Plus en stressad redaktör - stylist - reporter - kundansvarig - fotoassistent - husägare - mama - allt - ett - kombo (MOI)


  ...och så DUNDRADE DET IN FEM HUNGRIGA BARN UNDER SEX ÅR.
  Och det var väl då ungefär som min stresströskel var nådd och fullständigt nedtrampad. Fem barn som inom loppet av en halvtimme skulle serveras lasagne i expressfart, för att hinna skjutsas till en innebandyträning. Detta medan vi skulle sätta de sista bilderna och producera ännu mera kaffe latte och bestämma vinklar och flytta på blomkrukor och tända adventsljusstakar och äta lussebullar (för konstens skull, givetivs.) Stresspsykos!

  Det var då lika bra att bjuda in även grannarna på lyxig latte tillverkad av min privata barista för dagen, Christoffer Levak.
  Det var lika bra att kapitulera inför kaoset. (Jag jobbar ju på "acceptans" i enlighet med Anna Kåvers direktiv). Det var lika bra att inte bara gilla utan ÄLSKA läget, alla hungriga ungar och alla goda latte och juldoftande lussebullar och härliga människor och blinkande ljusslingor och bara konstatera att NU ÄR DET JUL HÄR I VÅRT HUS JULEN ÄR KOMMEN HOPP TRA LALALALA!
  Och vem älskar inte jul?


  PLUS: Nu är huset redan riggat inför julen
  MINUS: Jag redan förätit mig på lussebullar – typ 85 dagar innan dopparedan. Yeah!

  Dunka mig gul och blå


  Jag har, för första gången i historien, vunnit familjens "Värsta-blåmärket-tävling". Och ja, as sick as it may sound, det är något jag är stolt över.

  Jag tog hem segern över barnens svårslagna hornliknande lila bulor på skenbenen genom att briljera med mitt lila-grön-gula värstingmärke på vänster höft, i kombination med det groteska märket på låret, det lila på knäet, skrubbsåren på armbågarna och de tre sköna vinröda märken under höger knä.

  Nej. Vi har inget misshandels-case i familjen. Märkena är helt enkelt små fina bevis för att jag var på onsdagens konditionspass med Brutale Bruno.


  Här kommer THE TOP TEN REASONS TILL MIN GRYMMA BLÅMÄRKE-SEGER:

  10. Uppvärmningsjoggen med jägarmarsch i galet tempo (ok inget blåmärke kanske men lika jobbigt som ett blåmärke)

  9. Trettio situps under gemensamt vrål "Beach 2010! Beach 2010! Jag låg på en mycket obehaglig sten (= blåmärke).

  8.  Trettio armhävningar med klapp (MED KLAPP!)(Klapp = platt fall mot marken = blåmärke)

  7.  Att stå i armhävningsposition och försöka slå ner varandra. Jag mötte en expert och dunkade i marken fortare än jag hann blinka. Tre gånger. = Blåmärke, gulmärke, grönmärke.

  6.  Magsårsframkallande magträning med nedräkning från 37, där vi skulle ligga med raklånga ben 10 cm över marken. Plågsamt! (typ som ett MENTALT BLÅMÄRKE)

  5.  Den skojiga lilla leken då vi ska hoppa runt som Baloo i Djungelboken och klappa varann på axel, höft och huvud. Ni hör ju själva. Klappa = blåmärken.

  4.  Lagtävlingen där vi skulle åla under varandra i rasande tempo över en halv åker (givna blåmärken)

  3.  Att hoppa i framåt i skottkärre-position kan ju bara resultera i en enda sak. Fall mot hård mark. Blåmärken.

  3.  Lagtävlingen där vi skulle kräla över varandra – ett fullständigt idiotiskt inslag som endast går ut på att     man får smällar på alla exponerade kroppsdelar av skor, knän och annat då man agerar matta till 90 kilo tunga, hysteriskt ålande träningskamrater

  AND THE NUMBER ONE REASON WHY I WON THE "Värsta-Blåmärket-tävlingen" IS:

  1. Den brutala brottningen med tre stycken 190 cm långa män på rad (you know who you are..) (GISSA vem som dunkade i marken...gul och blå?)


  PS. Vad straffet för losergänget i lagtävlingarna blev? En minut med händerna i det iskalla vattnet i bäcken. Tilläggas bör att jag själv var en vinnare, som ändå hade frostskador på händerna enbart efter att ha krälat så mycket på det frostklädda gräset

  PS. 2. Glömde att vi hade besök av Man Magazine. Behöver jag ens säga att de fick kräla genom röret?

  RSS 2.0